1. Design & Illustration
  2. Drawing

Aрт терапија: Како да нацртате мандала 

by
Read Time:10 minsLanguages:
This post is part of a series called Art Therapy.
Art Therapy: What It Is and How It May Help You
Art Therapy: How to Draw a Stick-Figure Comic

Macedonian (Македонски јазик) translation by Ајсун Ќаиче (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Сложени геометриски кружни цртежи, познати како мандала, имаат длабоко духовно значење во  Хиндуизмот и Будизмот. Тие го симболизираат целиот универзум  и можат да се употребат како вежба или за медитација.  Неодамна, основната идеја за цртање кружни шеми беше присвоена од западниот свет како средство за терапија или едноставно за релаксација. 

Цртање мандала (или она што нашироко се смета за мандала во западната цивилизација)  може да изгледа многу напорно и тешко на почеток, но всушност не е така. Сложениот изглед на мандала произлегува од следењето на  ритам, кој со малку труд се претвара во прекрасен резултат. Правење на една иста работа одново и одново, напредување покрај тоа, е многу опуштувачко и ви дозволува да бидете присутни во моментот. Можете да прочитате повеќе за цртање како терапија во воведот на оваа серија: 

Можете да ги следите моите чекори директно, да ги користите истите техники за вашата мандала или едноставно прочитајте ја целата статија за да научите како да цртате мандали.

Ќе ви треба:

Како и кај повеќето лични активности за арт терапија, нема да ви требаат професионални уметнички материјали. Овие алатки може да ги набавите дури и во супермаркет.

  • лист 
  • молив
  • шестар
  • ленир
  • агломер
  • тенко пенкало/ тенок маркер/ налив перо на мастило (било која боја што ви се допаѓа) 
  • (по желба) подебел маркер

Ако сакате можете да нацртате мандала и само со молив, но од темен маркер шемата ќе биде појасна и поистакната.  Моливот има некоја нејасност, никогаш не знаете кога линијата завршува. Со маркер, имате чувство на стабилност и линиите изгледаат пореални. 

basic drawing supplies mandalabasic drawing supplies mandalabasic drawing supplies mandala

Има уште нешто што треба да го знаете за да нацртате мандала, а тоа е  правилниот начин на размислување. Секако можете да ја третирате како нормален цртеж со одредена замислена цел, но  ако го правите правилно можете да добиете повеќе од само задоволството од убав цртеж.  Сметајте ја како сесија за медитација. Седнете удобно, во тивко или со пријатна музика и сосредочете се на оваа активност. 

Не мислете како ќе изгледа кога ќе го завршите или како луѓето ќе реагираат кога ќе го видат. Не правете го тоа за себе и не сметајте го како тест за вашите вештини за цртање или самопочит. Оставете ритамот да ве превземе низ секој круг и оставете мандалата да стане вашиот свет засега. Нема добро или лошо - само ритам, линии и контраст. 

Не се плашете од грешки, нормално е да грешите. Игнорирајте ги или нека станат дел од ритамот за да не бидат грешки повеќе и да станат дел од шемата која никогаш порано не сте ја замислиле.  Ова е вашата мандала, никому не треба да му е грижа како изгледа, ниту пак вам треба да ви е грижа за нив.  

Дозволете си да бидете креативни. Не ограничувајте се да нацртате нешто пробно само поради можноста на крај да не изгледа добро. Не треба да има срам за цртање мандала. Без оглед на тоа  како ја цртате, без оглед на тоа како изгледа, добро е бидејќи вие ја создадовте. Убава мандала нема да го смени светот на подобро, ниту пак „грда“ ќе ви го влоши животот. 

Седнете и земете здив. Насмејте се и нацртајте ја вашата душа.  Направете ја оваа мандала ваша, без никаква приврзаност за надворешниот свет и видете колку радост можете да исцрпите од оваа едностана активност. Овие зборови на Дејвид Мамет нека ви бидат мото за оваа сесија: 

Уметноста е изразување на радост и стравопочит. Не е обид да се споделат нечии доблести и достигнувања со публиката, туку чин на несебичен дух.  Не го знаеме нашиот ефект. Не е во наша контрола. Само нашата намера е под наша контрола. 

1. Како да испланирате Мандала цртеж 

Чекор 1

Можно е да нацртате мандала без никаков план, но има две неповолности: 

  • Треба да менувате молив и шестар постојано што деконцентрира. 
  • Висока е опасноста да го изгубите ритамот. 

Ако првин нацртате план за мандала, подоцна ќе се сосредочите на цртање без да се грижите за одржување на ритамот. Само следете го и гледајте како шемата се истакнува како да е некоја магија! 

Земете го шестарот и сместете го на средината на листот. Нацртајте мал круг, па еден поголем, па уште еден, користејќи разни растојанија помеѓу нив. Единственото правило тука е круговите да се концентрични. 

concentric circles mandala planconcentric circles mandala planconcentric circles mandala plan

Чекор 2

Земете го ленирот и нацртајте хоризонтална линија низ центарот (совет: ставете го ленирот малку подоле за да има место за моливот). 

mandala horizontal line planmandala horizontal line planmandala horizontal line plan
mandala horizontal line acrossmandala horizontal line acrossmandala horizontal line across

Чекор 3

Земете го агломерот и поставете го на линијата, точно на средина. Означете на секои 30 степени: на 30, 60, 90,120 и 150. Така ќе добиете 12 делови. Ако сакате можете да користите повеќе или помалку, нема правило! 

mandala sections protractormandala sections protractormandala sections protractor

Чекор 4

Земете го ленирот повторно и нацртајте линија од центарот до секоја ознака низ целиот план. Повторно, внимавајте да оставите место за моливот над ленирот. 

mandala how to draw sectionsmandala how to draw sectionsmandala how to draw sections
mandala sections planmandala sections planmandala sections plan

2. Како да го нацртате центарот на мандала цртежот 

Чекор 1

Во ред, да започнеме од центарот. Треба да го исполниме најмалиот дел од кругот со некоја повторлива шема.  Што може да биде лесно за прецртување во овој мал простор и со почетните линии кои ги нацртавме? Јас одлучив да нацртам ливче од цвет пополнувајќи го целиот дел. 

mandala center fillmandala center fillmandala center fill

Чекор 2

Повторувајте го елементот додека не го пополните целиот круг. Бавно и методички, нема брзање! Сосредочете се на движењето на вашата рака, гласот кој го вади вашата алатка и мислете само на она што го цртате во моментот. Оставете ја иднината за подоцна! 

mandala fill whole centermandala fill whole centermandala fill whole center

Чекор 3

Затемнете го кругот за да ја затворите шемата со јасни граници. 

mandala first row filledmandala first row filledmandala first row filled

Чекор 4

Преминете на другиот круг. За да продолжите со оваа цветна тема, можете да нацртате поинтересни ливчиња. Нацртајте ја едната страна... 

mandala petal one sidemandala petal one sidemandala petal one side

...па продолжете на другата. 

mandala petal side copiedmandala petal side copiedmandala petal side copied

Чекор 5

Сега нацртајте друга страна од ливчето. 

mandala second side petalmandala second side petalmandala second side petal
mandala full flowermandala full flowermandala full flower

Чекор 6

Можете да означите уште една јасна граница на овој круг пред да преминете на следниот.  Ајде да пробаме друг трик. Не мора строго да ги следите почетните линии од планот - додадете уште! На пример, можете секој дел да го преполовите за да создадете друг ритам.  

mandala cut section in halfmandala cut section in halfmandala cut section in half
mandala new rhythmmandala new rhythmmandala new rhythm

Чекор 7

Ајде да нацртаме ливче на оваа основа. 

mandala leaf outlinemandala leaf outlinemandala leaf outline
mandala leaves rowmandala leaves rowmandala leaves row
mandala leaf detailsmandala leaf detailsmandala leaf details
mandala all leaves detailedmandala all leaves detailedmandala all leaves detailed

Чекор 8

Не секој круг мора да биде затворен со темна линија. Слободно можете да продолжите на следниот круг и да ја изведете новата шема од предходниот ред. 

mandala new patternmandala new patternmandala new pattern

mandala new pattern on old rowmandala new pattern on old rowmandala new pattern on old row

Чекор 9

Премногу едноставно? Пополнете ги облиците со повеќе шари! 

mandala detailed shapemandala detailed shapemandala detailed shape
mandala detailed shape donemandala detailed shape donemandala detailed shape done
mandala more detailsmandala more detailsmandala more details
mandala full flower with detailsmandala full flower with detailsmandala full flower with details

Чекор 10 

Темни кругови можат убаво да го исполнат просторот и да додадат некој привлечен контраст.

mandala dark circlemandala dark circlemandala dark circle
mandala dark circles fillmandala dark circles fillmandala dark circles fill

Чекор 11

Сепак премногу празно? Можете да додадете нешто друго. Без оглед на тоа колку едноставно или чудно изгледа во еден дел, ќе стане убава шема со ритамот. Не плашете се да испробувате! 

mandala weird detailsmandala weird detailsmandala weird details
mandala experimental detailsmandala experimental detailsmandala experimental details

Чекор 12

Границата помеѓу два реда не мора да биде темна и здодевна. Можете да ја направите подетална ако имате доволно простор. 

mandala detailed boundarymandala detailed boundarymandala detailed boundary
mandala detailed bordermandala detailed bordermandala detailed border

Чекор 13

Ако новата шема е многу детална, претходната може да изгледа празна во споредва. Но ништо не ве спречува да се навратите и да додадете уште детали!

mandala adding more detailsmandala adding more detailsmandala adding more details
mandala old part more detailedmandala old part more detailedmandala old part more detailed
mandala center fixedmandala center fixedmandala center fixed
mandala more details in centermandala more details in centermandala more details in center
mandala little dotsmandala little dotsmandala little dots
mandala little dots in flowermandala little dots in flowermandala little dots in flower
mandala tiny detailsmandala tiny detailsmandala tiny details
mandala tiny details donemandala tiny details donemandala tiny details done

3. Како да го нацртате надворешниот дел од мандала цртежот

Чекор 1

Нема ограничувања за големината на мандалата, можете да продолжите до каде сакате. Сепак, колку е подалеку од центарот, толку е поголем секој дел. Може да биде корисно секој од нив да се подели на повеќе делови, на пример во третини - било што ви е лесно да измерите. 

mandala divide in thirdsmandala divide in thirdsmandala divide in thirds
mandala more sections by divisionmandala more sections by divisionmandala more sections by division
mandala simple boundarymandala simple boundarymandala simple boundary

Чекор 2

Можете да создадете интересни шеми користејќи контраст. Ако имате подебело пенкало, тука можете да биде корисно. Но, исполнување на мал дел со тенко пенкало може да биде сосема релаксирачко доколку не се брзате. 

mandala fill whole sectionmandala fill whole sectionmandala fill whole section
mandala whole sections filledmandala whole sections filledmandala whole sections filled

Чекор 3

Ајде празното место да го исполниме со неколку линии. 

mandala empty space fixedmandala empty space fixedmandala empty space fixed
mandala empty space filledmandala empty space filledmandala empty space filled
mandala arch detailsmandala arch detailsmandala arch details
mandala arches addedmandala arches addedmandala arches added

Чекор 4

Овојпат да пробаме различен облик. Може да ги продолжите почетните линии од претходниот ред. 

mandala triangle topmandala triangle topmandala triangle top
mandala all trianglesmandala all trianglesmandala all triangles
mandala inner triangle detailmandala inner triangle detailmandala inner triangle detail
mandala triangle ornamentmandala triangle ornamentmandala triangle ornament

Чекор 5

Повеќе триаголници! 

mandala more trianglesmandala more trianglesmandala more triangles
mandala triangle decorationmandala triangle decorationmandala triangle decoration

Чекор 6

Лесно се греши кога цртате голема кружна граница. Малите грешки не се видливи во сложеноста на мандала, но, ако сакате можете да ги поправите со подебела линија. 

mandala mistakemandala mistakemandala mistake
mandala how to fix mistakemandala how to fix mistakemandala how to fix mistake

Чекор 7

Ајде да додадеме повеќе контраст. 

mandala contrast prettymandala contrast prettymandala contrast pretty
mandala contrast importantmandala contrast importantmandala contrast important
mandala contrast ornamentmandala contrast ornamentmandala contrast ornament
mandala add contrastmandala add contrastmandala add contrast
mandala how to add darkmandala how to add darkmandala how to add dark

Чекор 8 

Има многу простор за пополнување! Ајде набрзина да го пополниме. 

mandala simple linesmandala simple linesmandala simple lines
mandala filled simplymandala filled simplymandala filled simply
mandala simple decorationmandala simple decorationmandala simple decoration
mandala simple decor finishedmandala simple decor finishedmandala simple decor finished

Чекор 9

Спремете друг ред. 

mandala another row startmandala another row startmandala another row start
mandala another row finishmandala another row finishmandala another row finish
mandala another row boundarymandala another row boundarymandala another row boundary

Чекор 10 

Што друго можеме да нацртаме, што не сме претходно?

mandala cross trianglemandala cross trianglemandala cross triangle
mandala cross triangles finishedmandala cross triangles finishedmandala cross triangles finished

Чекор 11

Контрастот со долните редови бара да додадеме повеќе темнина тука. 

mandala contrast trianglesmandala contrast trianglesmandala contrast triangles
mandala filled trianglesmandala filled trianglesmandala filled triangles

4. Како да завршиме мандала цртеж 

Чекор 1

Мандала завршува кога сакате да ја завршите, но добро е да ја завршите на посебен начин. Да се вратиме на големите делови и да создадеме ливчиња од самиот почеток. 

mandala big petalmandala big petalmandala big petal
mandala big petals one sidemandala big petals one sidemandala big petals one side
mandala big petals second sidemandala big petals second sidemandala big petals second side
mandala full big flowermandala full big flowermandala full big flower

Чекор 2

За да ги направиме дел од шемата, а не само граница од огромен празен простор, направете им на ливчињата дебела рамка. Тука може да биде од корист подебело пенкало. 

mandala thick frame petalsmandala thick frame petalsmandala thick frame petals
mandala dark petalsmandala dark petalsmandala dark petals

Чекор 3

Уште една линија ќе го исполни просторот.  

mandala how to make less spacemandala how to make less spacemandala how to make less space
mandala empty space filledmandala empty space filledmandala empty space filled

Чекор 4

Можеби е време за неколку точки? Не додадовме ниедна некое време. 

mandala more dotsmandala more dotsmandala more dots
mandala more dots addedmandala more dots addedmandala more dots added

Чекор 5

Погледнав во претходниот ред и изгледа малку празно, речиси споен со горниот ред. Ајде да го поправиме. 

mandala consistencymandala consistencymandala consistency
mandala how to keep consistentmandala how to keep consistentmandala how to keep consistent

Чекор 6

Уште ливчиња! За да ги направам многу големи, опфатив два реда наеднаш. 

mandala huge petalsmandala huge petalsmandala huge petals
mandala huge petals sketchedmandala huge petals sketchedmandala huge petals sketched
mandala close petalmandala close petalmandala close petal
mandala huge petals finishedmandala huge petals finishedmandala huge petals finished

Чекор 7

Овојпат, ајде да им направиме чиста рамка. 

mandala clean frame petalmandala clean frame petalmandala clean frame petal
mandala petals with clean framemandala petals with clean framemandala petals with clean frame

Чекор 8

Додадете едноставна шема да ја исполниме празнината: 

mandala simple pattern insidemandala simple pattern insidemandala simple pattern inside
mandala simple pattern fillmandala simple pattern fillmandala simple pattern fill

Чекор 9

За да биде мандалата поотворена, можете да додадете некои елементи однадвор. На пример, нацртајте круг на врвот на секое ливче. 

mandala attach circlemandala attach circlemandala attach circle
mandala small circles attachedmandala small circles attachedmandala small circles attached

Чекор 10 

Пополнете ги за подобар контраст. 

mandala fill the circlemandala fill the circlemandala fill the circle
mandala circles filledmandala circles filledmandala circles filled

Чекор 11

Секој круг може да да се продолжи со повеќе кругови за да се нагласи надворешноста како рамнотежна на впечатливо деталната внатрешност. 

mandala open mandala open mandala open
mandala outside more interestingmandala outside more interestingmandala outside more interesting

Step 12

Не секоја граница треба да биде завршна линија. За да биде отворена границата нацртајте кругови. 

mandala circle boundarymandala circle boundarymandala circle boundary
mandala circles rowmandala circles rowmandala circles row

Чекор 13

На крај, погледнете ја мандалата во целина и проверите дали има нешто да додадете. 

mandala finishedmandala finishedmandala finished

Прекрасно! 

Погледнете ја вашата мандала повторно. Обидете се да видите што е, а не што не е.  Не ја споредувајте со нешто во вашите мисли, некаква визија како „треба“ да изгледа. На крајот на краиштата, ако целта ви беше да нацртате мандала, тогаш успеавте! 

Постои традиција во Тибетскиот будизам на создавање песочни мандали кои свечено ги уништуваат штом ќе ги завршат.  Тоа ја симболизира минливата природа на нашиот живот -  без оглед на тоа колку труд сме вложиле, без оглед на тоа што сме постигнале, за сите ќе заврши на ист начин.  Можете да ја рекреирате оваа практика на уништување на вашата мандала за да се потсетите дека навистина процесот е важен, а не крајниот резултат.  Дека патувањето е важно, а не дестинацијата. Имајќи го тоа на ум, полесно е да се ужива во процесот на создавање без да се грижите за крајниот резултат. 

Ако цртањето мандала ве инспирира да цртате повеќе, можеби ќе ви се допаднат овие едноставни вежби: 

Исто така, може да сте заинтересирани за нашите други вежби во врска со мандала: 

how to draw mandala step by stephow to draw mandala step by stephow to draw mandala step by step
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads