7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Adobe Photoshop

Фотошоп во 60 секунди: Како да креирате Портрет Цитат

Scroll to top
Read Time: 2 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Во овој брз видео од 60 секунди, ќе научите како да користите Adobe Photoshop за да комбинирате портретска слика и типографија во атрактивен портрет цитат.

Како да креирате Портрет Цитат во Фотошоп

Личен цитат е добар начин за комуникација со вашите сопствени вредности и верувања.  Еден одличен начин да се поврзете со избраниот цитат е да го поставите во портретска слика. Ова може да се користи за наслов на резиме или профил слика на социјалните медиуми. Во секој случај, тоа е едноставен процес да се создаде во Photoshop.

Следниот проект ја користи оваа слика на Girl Looking Away од PhotoDune и фонтот Amulhed Brush од GraphicRiver.

Како да креирате Портрет Цитат

Чекор 1

Започнете со портрет на свој слој над солидна позадина во позадина, и дуплирајте го портретот со влечење на тој слој на иконата за нов слој. Потоа скријте ја копијата.

Select an imageSelect an imageSelect an image

Чекор 2

Следно, користете ја алатката Правоаголна маркира за да создадете правоаголен селекција околу половина од сликата на профилот. Осигурајте се дека оригиналниот слој на портретот е активен слој и употребете го копчето за додавање слој во основата на панелот Layers за да се скрие половина од лицето на моделот.

HalfHalfHalf

Чекор 3

Потоа користете ја алатката Хоризонтален тип за да влечете правоаголна област за да го задржите текстот.

Со дефинирање на текстуалната област прво, ние се осигураме дека текстот се внесува како текст на текст, што значи дека автоматски ќе се преклопува и нема да мора да го правите рачно. Осигурајте се дека текстуалниот слој е поставен помеѓу оригиналниот портретен слој и неговата копија, а потоа го открива слојот за копирање и клипувајте го во текстот со држење на Alt или Option key и кликнување меѓу двата слоја.

Adding textAdding textAdding text

Малку повеќе детали

Ако сте заинтересирани да научите повеќе за комбинирање на типографија со фотографии, разгледајте ги следните линкови:

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Design & Illustration tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.