7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Photo Effects

Дел I: Како да додадете огнени нацрти на модерен автомобил дизајн

Read Time: 8 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Ова упатство ќе ги објасни чекорите потребни за да го претворат овој здодевен Приус во одличен уличен тркач. Овој туторијал е наменет за средни корисници на Photoshop, оние кои ги знаат повеќето од своите основни алатки и како да ги користат. Ова е дел I од дводелна серија.

Преглед на конечна слика

Пред да почнеме, ајде да погледнеме на сликата што ќе ја создадеме. Кликнете на сликата подолу за да ја видите сликата во целосна големина. Како и секогаш, целосната датотека на Photoshop е достапна преку нашето членство во Psdtuts + Plus. Јас дефинитивно препорачувам да ја преземете примероката од PSD датотеката. Проверете ја нашата пред да започнете.

Final ClickFinal ClickFinal Click

Чекор 1

Ова е врската со сликата на Prius што ќе ја користиме. Креирајте нов документ и вчитајте ја сликата. Направете избор околу задното тркало. Хит Cmd / Ctrl + J за да ги дуплираат пикселите на нов слој. Направете го истото за предното тркало. Исклучете ги тие слоеви на тркалата за сега.

Чекор 2

Изберете позадина слој. Потоа направете избор на телото на автомобилот што вклучува сè под прозорците. Дуплирајте ги тие пиксели. Потоа трансформирајте го телото со тоа што ќе го истегнете надолу. Држете Cmd / Ctrl и повлечете ги аголните рачки за да ги направите рабовите на линијата за автомобили колку што е можно поблиску.

Чекор 3

Направете водич каде што сакате земјата да биде, веднаш под местото каде што телото завршува. Вклучете ги слоевите на тркалата и донесете ја Непроѕирноста до околу 75%. Ова е за да можете да видите што се случува зад нив додека ги преобразувате. Трансформирајте ги тркалата за да бидат убави и големи. Заливите треба да седат точно каде што е вашиот водич. Потоа свртете ја непроѕирноста назад на тркалата.

Чекор 4

Знам дека ова изгледа како хаос сега, но ако криво, можете да ја видите основната структура на она што ќе изгледа нашиот автомобил.

Чекор 5

Гнездо и двете слоеви на тркала во својата група. Ставете маска на секоја од групите. Потоа грубо исцртајте сè, освен тркалата и бунарите на тркалата. Засега, не грижете се да бидете премногу уредни. Сè уште само ја дефинираме структурата на автомобилот.

Чекор 6

Стави маска на телото слој и боја на рачките и се друго што изгледа како да не треба да биде таму. Сега треба да имате нешто слично на сликата подолу.

Чекор 7

Првото нешто што сакаме да направиме е да исцртаме патека околу границата на автомобилот. Постојат некои делови околу тркалата што ќе треба да ги измерите ". Подолу е како изгледа мојата патека.

Чекор 8

Забележете го чекорот погоре, како мојата патека секогаш е вметната во автомобилот со неколку пиксели. Ова е важно! Бидете сигурни дека го правите ова. Еве како ги управував тркалата и бунарите на тркалата.

Чекор 9

Направете нова слојна група наречена "автомобил". Ставете ги сите слоеви во неа, вклучувајќи ги и тркалата и слојот во позадина. Вчитај го изборот на патеката што ја нацртавте, извадете ја 0,5px и примени го изборот како маска на групата "автомобил". Кликнете на патеката повторно во Palette Paths. Потоа повторно кликнете на копчето Add Layer Mask за да ја примените како векторска маска на групата "автомобил". Додека го држите Shift, кликнете на векторската маска за да ја исклучите.

Ја поврзав патеката со автомобилот во векторска маска, па ако некогаш треба да го намалам или поместувате автомобилот, патеката ќе се движи и ќе се движи со неа. На овој начин, секогаш можам да ја користам патеката. Ако некогаш ви треба подоцна, тоа сепак ќе одговара на изборот.

Направете нов слој за прилагодување на цврсти бои и наполнете го со бело. Помести го слојот под групата на автомобили. Тоа ќе служи како наше бела позадина.

Чекор 10

Сега треба да ги изолираме основните компоненти на автомобилот. Ќе го организирам во тркала, бои, светла и прозорци. Да почнеме со тркалата.

Гнездо вашите две тркала групи во нова група наречена "тркала". Потоа нацртајте патека што ќе го претстави работ на бунарите на тркалата. Кога го правите тоа, не мора да нацртате патека околу нешто што веќе го имате. Во овој случај, ние веќе создадовме патека околу границите на автомобилот, така што ние не треба да го правиме тоа повторно. Погледни ги моите патеки подолу, на пример.

Погледнете како не морам да го направам патот по дното на тркалата? Тоа е затоа што веќе го сторив тоа порано. Групата "тркала" е вгнездена во групата "автомобил", па дното на тркалата веќе е маскирано. ПоОткако ќе ја нацртате патеката за тркалата, вчитајте го изборот на патеката, извадете ја 0,5px и примени ја како маска на групата "тркала". Сега применувајте ја патеката како векторска маска како што беше порано. Исклучете ја векторската маска со држење на Shift и кликнување на неа.

Чекор 11

Ајде да работиме на Светлата следната. Изберете слој "база" и "тело" и ги дуплирајте. Спојте ги двата дупликати во еден слој со притискање на Cmd / Ctrl + E додека тие се избираат. Именувајте го дупликатот "боја". Нацртајте маркер низ светлата и притиснете Cmd / Ctrl + J за да го дуплирате изборот во сопствениот слој.

Чекор 12

Ставете го новиот слој во нова група наречена "светла". Врати се на слојот "боја", нацртајте маркер околу прозорците и притиснете Cmd / Ctrl + J. Ставете го новиот слој во нова група и наречете го "прозорци".

Чекор 13

Сега исцртувајте патеки околу светлата, вчитајте го изборот на патеката, извадете го 0,5px и примени го како маска на групата "светла". Конечно, примени ја патеката како векторска маска на група светла. Потоа исклучете го.

Го стори истото за групата "прозорци". Подолу е како изгледа мојата палета на слоеви.

Имајте на ум дека ние не треба да направиме какви било патеки за "бојата" слој, бидејќи ние веќе направивме за сè друго. Бојата паѓа во негативниот простор што го создадовме за сите други компоненти.

Чекор 14

Сега кога изолиравме сè, имаме слобода да се концентрираме на една компонента одеднаш. Да го исчистиме делот "боја". Ќе го претвориме ова во автомобил со две врати, така што треба да се ослободиме од некои линии и една од рачките.

Сакам да работам со чиста чеша. Додека го држи Option / Alt, кликнете на иконата за очи на слојот "base". Ова ги исклучува сите слоеви освен оној со кој сте кликнале. Тоа е корисно ако ви треба да работите на одреден слој. Направете маркер околу делот на вратата што е чист градиент.

Чекор 15

Опција / Alt-клик на окото повторно за да ја исклучите изолацијата на слојот. Со избраниот слој "base", притиснете Cmd / Ctrl + J за да ги дуплирате пикселите. Доведете го дуплираниот слој веднаш над слојот "боја" и наречете го "град". Трансформирајте го "град" за да го покрие целиот дел од бојата. Gaussian Blur слојот "град" од 15px. Како е тоа за чиста чеша?

Чекор 16

Сега ќе додадам маска на слојот "град" и ќе направам селекции со различни пердуви за да ги маскирам деловите каде што сакаме да бидеме транспарентни.

Чекор 17

Тука е она што мојата маска за слојот "град" заврши како да изгледа.

Чекор 18

Ги напуштив рачките бидејќи ќе одам и ќе ги направам подоцна.

Чекор 19

Направете маркет кој ја покрива горната третина од делот "боја". Пердувете го за 200 пиксели.

Чекор 20

Само над слојот на градовите, направете слој за прилагодување на кривата и повлечете ја рачката за истакнување налево за да ја осветлите сликата. Хит ОК. Со избраниот слој на криви, притиснете Option / Alt + Cmd / Ctrl + G за да направите маска за клипинг на слојот "grad".

Чекор 21

Со избраниот слој "град" направете нов празен слој. Автоматски станува маска за клипинг затоа што е помеѓу другата маска за клипинг и слојот "град". Оди Уредување> Пополнете и одберете 50% сива и притиснете ОК. Одете филтер> Шум> Додај бучава и користете 40 за износот. Бидете сигурни дека монохроматски не се контролира и притиснете OK. Трансформирајте го слојот на бучава и премерете го на 125%. Наместете го слојот на Overlay и доведете ја Opacity до 10%. Ова го прави слојот "град" се вклопува со останатиот дел од фотографијата, бидејќи слојот на градовите е премногу мазен.

Ако се вратиш назад и погледнете го слојот "base", ќе видите наглас веднаш под прозорците. Нацртајте патека што ја контурира истакнувањето. Направете избор на патеката, изведејте го за 1px и направете уште еден слој за прилагодување на Curves веднаш над слојот "grad". Потоа олесни малку.

Чекор 22

Кликнете на векторската маска за групата "тркала". Во Палетата на патеки, влечете векторската маска надолу кон копчето за нова патека за да направите копија. Изберете ги точките што го прават задното тркало. Потоа, расете го задното тркало, за да се поклопи со бојата.

Чекор 23

Го стори истото за предниот дел од патеката. Вчитај го патетот и избришете го 5px. Направете нов слој за прилагодување на кривата над слојот "град", вклучувајќи ги и сите негови слоеви за маскирање. Нази го слојот "тркало браници". Подолу е прикажана кривата.

Останете за дел II

Дел II од оваа серија ќе биде објавен оваа недела. Ќе се подигнеме во чекор 24 во следната рата. Ние не препорачуваме да седите на работ на вашето седиште, бидејќи може да падне од вашиот стол.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Design & Illustration tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.