1. Design & Illustration
 2. Deconstruction

Како да Нацртате Божиќни Кутии со Подароци во Снег во Adobe Illustrator

by
Read Time:7 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Dejan Stojanoski (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Во овај туториал ќе научите како да користите Mesh Tool во Adobe Illustrator за да креирате векторска божиќна позадина со многу кутии со подароци!

Ако сакате да го прескокните туториалот и само да ги користите овие податоци заедно со некои останати прекрасни елементи во вашата работа, вие можете да ги купите Божиќните подароци во снег од GraphicRiver!

source imagesource imagesource image
Божиќни Кутии со Подароци во Снег

1. Како да го нацртате првиот подарок

Чекор 1

За нашиот прв чекор, земете црвен (#B33029) правоаголник.

Продолжете на Effects > Warp > Arc и ставете го ефектот со следните подесувања:

 • Bend -28%
 • Horizontal 0%
 • Vertical 0%
bend the rectanglebend the rectanglebend the rectangle

Чекор 2

Одете на Object > Expand Appearance и променете ја формата со поместување на аглите малку нагоре.

Ајде да почнеме да го користиме Mesh! Земете го Mesh Tool (U) и креирајте Mesh Grid како тоа на сликата подолу со кликање таму кај шти треба да се јазлите.

Штом вашиот Mesh Grid е готов, почнете да го боите со селектирање на упатувачката колона од чворови со Mesh Tool (U) и менувајќи ги нивните бои во #F9E5D5.

Продолжете со боење на чворовите што се селектирани на сликата подолу со #D04640.

На крај, обојте ги шесте чворови од левиот крај од формата со #941F17.

apply meshapply meshapply mesh

Чекор 3

Нацртајте го капакот од кутијата користејќи ја истата техника и оваа боја:

 1. #D24741
 2. #D45458
 3. #FFE0D0
color the lid with meshcolor the lid with meshcolor the lid with mesh

Чекор 4

Креирајте ја долната страна од кутијата со подарок користејќи го Mesh Tool и следните бои:

 1. -
 2. #B12E27
 3. #FFEFDE
 4. #DD544E
 5. #941F17
 6. #EF8A7E
color the side with meshcolor the side with meshcolor the side with mesh

Чекор 5

Составете ја кутијата од трите делови што ги направивме!

assemble the boxassemble the boxassemble the box

Чекор 6

Ајде да го креираме следниот дел!

Креирајте го првиот елемент со Mesh и следните бои:

 1. AE2C26
 2. -
 3. #871910
 4. #3E0600
draw one part of bowdraw one part of bowdraw one part of bow

Чекор 7

Креирајте го вториот елемент

 1. #8F1D15
 2. #FAB7A8
 3. #721107
 4. #150100
draw second partdraw second partdraw second part

Чекор 8

Ставете ги двата елементи заедно за да го креирате првиот дел од лакот.

join bowjoin bowjoin bow

Чекор 9

Креирајте друг дел од лакот под него со Mesh.

 1. #AB2C25
 2. #7A150B
 3. #120100
use mesh to drawuse mesh to drawuse mesh to draw

Чекор 10

Креирајте уште еден дел над нив.

 1. #A0241E
 2. #D74F48
 3. #FADCCC
 4. #80170D
 5. #190200
draw more ribbondraw more ribbondraw more ribbon

Чекор 11

Повторно, ставете ги последните два дела заедно.

put together bow partput together bow partput together bow part

Чекор 12

Нацртајте ја првата половина од делот под број 3.

 1. #B9352E
 2. -
 3. #FFF7E6
draw mesh bowdraw mesh bowdraw mesh bow

Чекор 13

Нацртајте уште еден дел.

 1. #C13C36
 2. -
 3. #480700
color mesh bowcolor mesh bowcolor mesh bow

Чекор 14

Ставете го третиот дел кај останатите.

add mesh togetheradd mesh togetheradd mesh together

Чекор 15

Нацртајте уште еден дел од лакот.

 1. #C7413B
 2. -
 3. #691108
color mesh bowcolor mesh bowcolor mesh bow

Чекор 16

Нацртај го овај дел од двете форми, двете со #C7413B боја.

 1. #C7413B
 2. #FFF7E6
 3. #4F0800
draw with meshdraw with meshdraw with mesh

Чекор 17

Спои ги последните два делови заедно!

join final two parts of the bowjoin final two parts of the bowjoin final two parts of the bow

Чекор 18

Сега стави ја заедно левата половина од лакот, како што е прикажано со броевите.

add four parts togetheradd four parts togetheradd four parts together

Чекор 19

Оди на Object > Transform > Reflect, одбери ја Vertical опцијата и кликни на Copy за да го завршиш лакот.

create full bowcreate full bowcreate full bow

Чекор 20

Нацртај #100000 обоена елипса која ќе служи како сенка за основата од лакот.

draw black shadowdraw black shadowdraw black shadow

Чекор 21

Постави ја на основата.

add shadowadd shadowadd shadow

Чекор 22

Додадете го лакот на врвот од кутијата со подарок што ја креиравме претходно.

add bowadd bowadd bow

Чекор 23

Нацртај елипса обоена со радиален градиент - Radial Gradient (#58342D to white) за да креирате уште една сенка. Користете го Multiply transparency mode.

draw shadowdraw shadowdraw shadow

Чекор 24

Додадете сенка на основата од лакот и под кутијата.

place two shadowsplace two shadowsplace two shadows

Чекор 25

Ајде да креираме нова варијанта на боја од оваа кутија!

Продолжете со Edit > Edit Colors > Convert to Greyscale.

convert to grayscaleconvert to grayscaleconvert to grayscale

Чекор 26

Одете на Edit > Edit Colors > Adjust Colors и подесете на Black во кутијата на -14%.

change colorchange colorchange color

Чекор 27

На крај, вратете се на Edit > Edit Colors > Adjust Colors, само сега одберете RGB mode.

Кликнете Convert на врвот од прозорецот и внесете ги следните параметри:

 • Red: -33%
 • Green: -9%
 • Blue: -9%
color to cyancolor to cyancolor to cyan

2. Како да го нацртате вториот подарок.

Чекор 1

Нацртајте ја левата страна од капакот од втората кутија со подарок со Mesh.

 1. #D3CFB4
 2. #ABA485
 3. #817756
 4. #F7F5DF
draw side of box with meshdraw side of box with meshdraw side of box with mesh

Чекор 2

Нацртајте го десниот дел од капакот.

 1. #E8E5CD
 2. #C5BFA4
 3. #F7F5DF
draw another sidedraw another sidedraw another side

Чекор 3

Нацртајте ја левата страна од кутијата.

 1. #9E9676
 2. #695F3E
 3. #796F4D
 4. #E8E3CD
bottom of box with meshbottom of box with meshbottom of box with mesh

Чекор 4

Нацртајте ја десната страна од кутијата.

 1. #CDC8AC
 2. #695F3E
 3. #796F4D
 4. #E8E3CD
side of boxside of boxside of box

Чекор 5

Нацртајте го капакот.

 1. #F2F1DB
 2. #CFCAB0
 3. #E9E6CF
draw the lid using gradient meshdraw the lid using gradient meshdraw the lid using gradient mesh

Чекор 6

Составете ги деловите од втората кутија.

assemble the gift boxassemble the gift boxassemble the gift box

Чекор 7

Ставете други бои на копијата од кутијата со Edit > Edit Colors > Adjust Colors и следните подесувања:

 • Црвена: -60%
 • Зелена: -37%
 • Сина: -12%
recolor the christmas presentrecolor the christmas presentrecolor the christmas present

Чекор 8

Креирајте уште една зелена кутија надвор од копијата со Edit > Edit Colors > Adjust Colors:

 • Црвена: -45%
 • Зелена: -36%
 • Сина: -34%
color the box greencolor the box greencolor the box green

Чекор 9

Почнете да го цртате лакот со цијан боја.

 1. #3B7F92
 2. #9DD9CA
 3. #113C33
 4. #236072
draw cyan bowdraw cyan bowdraw cyan bow

Чекор 10

Нацртаајте го вториот елемент.

 1. #3B7F92
 2. #A0DBCD
 3. #0E3533
 4. #489397
 5. #285F64
draw another bow partdraw another bow partdraw another bow part

Чекор 11

Нацртајте го следниот дел.

 1. #1A4F63
 2. #05210B
draw another partdraw another partdraw another part

Чекор 12

Креирајте го следниот елемент.

 1. #1E556C
 2. #89CDC4
 3. #27678B
 4. #154549
 5. #53A1AD
draw mesh bow partdraw mesh bow partdraw mesh bow part

Чекор 13

 1. #1D5268
 2. #7FC4BE
 3. #28698C
 4. #112F3F
Draw mesh ribbonDraw mesh ribbonDraw mesh ribbon

Чекор 14

Нацртајте го последниот дел од лакот.

 1. #28667A
 2. #5299A7
 3. #0D3A3F
 4. #66B9C4
mesh final piecemesh final piecemesh final piece

Чекор 15

Креирајте ја сенката за лакот со боење на елипсата со Radial Gradient со #0B3330 и бела боја и Multiply transparency.

add shadowadd shadowadd shadow

Чекор 16

Составете ги сите делови заедно.

assemble bowassemble bowassemble bow

Чекор 17

Ајде да го нацртаме рибонот за лакот.

 1. #286372
 2. #79C5CD
 3. #61A9B6
 4. #0F2A30
draw cyan ribbondraw cyan ribbondraw cyan ribbon

Чекор 18

Нацртајте го горниот дел од рибонот.

 1. #3C8395
 2. #153538
 3. #59A3B0
draw mesh ribbondraw mesh ribbondraw mesh ribbon

Чекор 19

Спојте ги овие два дела заедно!

bring together ribbonbring together ribbonbring together ribbon

Чекор 20

Креирајте друг елемент.

 1. #2C6779
 2. #144349
 3. #5EAABA
 4. #93D8DB
draw another meshdraw another meshdraw another mesh

Чекор 21

Нацртајте го последниот дел од рибонот.

 1. #5EAABA
 2. #16454C
last mesh piecelast mesh piecelast mesh piece

Чекор 22

нацртајте patern за кутијата.

Користете два круга со #408696 Stroke, кои што потоа ги Expand-ирате. креирајте уште неколку различни верзии.

patternpatternpattern

Чекор 23

Креирајте четириаколен pattern надвор од круговите.

create patterncreate patterncreate pattern

Чекор 24

Креирајте две копии од pattern-от.

Одете на Effect > Distort & Transform > Free Distort и креирајте pattern за страната од кутијата.

free discortfree discortfree discort

Чекор 25

Земете ја втората копија и преку Effect > Distort & Transform > Free Distort креирајте pattern за капакот.

free discortfree discortfree discort

Чекор 26

Ставете го pattern-от и лакот со рибон во кутијата.

add pattern to boxadd pattern to boxadd pattern to box

Чекор 27

Земете ја копијата од pattern-от и подесете го во  Multiply и 60% Opacity пред да ја ставите во сината кутија.

recolorrecolorrecolor

Чекор 28

Земете уште еден pattern, овај пат со Screen и 60% Opacity, за зелената кутија.

recolorrecolorrecolor

Чекор 29

Обојте ги со друга боја лакот и pattern-от со Edit > Edit Colors > Adjust Colors:

 • Црвена: 45%
 • Зелена: -47%
 • Сина: -41%
change bow to redchange bow to redchange bow to red

Чекор 30

уредете ги кутиите што ги направивме во куп.

create group of presentscreate group of presentscreate group of presents

3. Како да го нацртате третиот подарок

Чекор 1

Почнете да ја цртате третата кутија.

 1. #778C80
 2. #B6CCBC
 3. #363E2A
 4. #353C28
 5. #5B6B5B
side of the boxside of the boxside of the box

Чекор 2

Нацртајте го капакот.

 1. #B2CDBF
 2. #FEF9E7
 3. #95B0A7
lid with meshlid with meshlid with mesh

Чекор 3

Нацртајте ја страната од капакот.

 1. #8EA59B
 2. #EDEFDE
 3. #708477
 4. #A1BCB3
 5. #515F4F
side of the lid with meshside of the lid with meshside of the lid with mesh

Чекор 4

Составете ја кутијата со подарок.

put together presentput together presentput together present

Чекор 5

Почнете да цртате лак.

 1. #90A29A
 2. #102114
 3. #C8D8C2
 4. #637568
bow partbow partbow part

Чекор 6

Нацртајте го вториот дел.

 1. #55675F
 2. #DBEAD4
 3. #798E87
 4. #D4352C
mesh piecemesh piecemesh piece

Чекор 7

Нацртајте уште еден елемент со mesh.

 1. #95A79F
 2. #ECFCDF
 3. #091B0F
3rd bow part3rd bow part3rd bow part

Чекор 8

 1. #8FA299
 2. #516156
 3. #CDDECD
draw with meshdraw with meshdraw with mesh

Чекор 9

 1. #A7BAB3
 2. #E9FCDD
 3. #75867C
 4. #112216
another part of bowanother part of bowanother part of bow

Чекор 10

 1. #112317
 2. #53655C
mesh part of bowmesh part of bowmesh part of bow

Чекор 11

 1. #7C9884
 2. #E5EDE3
 3. #224029
7th mesh part7th mesh part7th mesh part

Чекор 12

Нацртајте го осмиот елемент:

 1. #223B29
 2. #46614F

и последниот дел.

 1. #37513E
 2. #0E2312
 3. #893398
two final partstwo final partstwo final parts

Чекор 13

Составете го лакот!

put together bowput together bowput together bow

Чекор 14

Ставете го лакот во кутијата.

place bowplace bowplace bow

Чекор 15

Обојте го од ново подарокот во сино користејќи Edit > Edit Colors > Adjust Colors:

 • Црвена: -18%
 • Зелена: -7%
 • Сина: 15%
recolor boxrecolor boxrecolor box

Чекор 16

Ставете Edit > Edit Colors > Saturate со -35% Intensity за да домиете светло сина кутија.

desaturate boxdesaturate boxdesaturate box

Чекор 17

Додадете ги овие кутии и кутиите направени во првата секција во група.

create groupcreate groupcreate group

4. Како да Нацрташ Позадина

Чекор 1

Нацртај ја позадинатаа со Mesh:

 1. #6C9F99
 2. #C4D7CA
 3. #99C0B8
 4. #D7E2D2
 5. #3F7D79
color background with meshcolor background with meshcolor background with mesh

Чекор 2

Додајте го цртежот со снег.

 1. #EFF4E4
 2. #D1E0D5
draw mesh snowdraw mesh snowdraw mesh snow

Чекор 3

Комбинирајте ги двата.

add snowadd snowadd snow

Чекор 4

Ставете ја групата со подароци на снегот.

Следно, нацртајте правоаголник и ставете го на врвот од сликата. Правоаголникот треба да е "рамка" за се што сакате да зачувате во сликата.

Селектирајте ги сите елементи, десен клик и одберете Make Clipping Mask.

clipping maskclipping maskclipping mask

Чекор 5

За да креирате снег што паѓа, отворете во мојот божиќен туториал! Ставете на него 60% Opacity.

add snow from older tutorialadd snow from older tutorialadd snow from older tutorial

Чекор 6

Нашата слика е завршена!

final picturefinal picturefinal picture

Прекрасна работа!

Што сега? Вие можете да пробате било кој од останатите мои туториали од мојот профил, или да го отворите моето портфолио на GraphicRiver, што е исто така добро како оригиналниот вектор што го креиравме во овај туториал.

Се надевам дека уживавте во овај туториал и би бил многу среќен ако видам некои резултати во коментарите подолу!

source picturesource picturesource picture
Божиќни Кутии со Подароци во Снег
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads