7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Fantasy

Како да нацртате еднорог чекор по чекор

Read Time: 4 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Martina Kovilevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Она што најмногу го сакам за цртањето е тоа што ни овозможува да претставиме нереални работи како да се реални. Доколку сакате да ја почувствувате возбудата на создавањето, во овој туторијал ќе ви покажам како да нацртате прекрасен, реалистичен еднорог. Овие суштества не биле само „коњи со рогови” - тие биле опишани како слични на кози, со разделени копита и опашка како на магаре. Се вели дека нивните рогови имале магични моќи, но бидејќи биле многу плашливи, се фаќале само со помош на нежна девица. 

Денес, повеќе не се верува дека еднорозите се вистински, но може да се оживеат со помош на уметноста. Не мора да знаете како да цртате коњи, или рогови - Јас ќе ве водам чекор по чекор! Но, ако сакате да бидете подобро подготвени, пробајте го прво овој туторијал:

1. Направете скица од поза на еднорог

Чекор 1

Започнете со овал за градниот кош. Не мора да е перфектен овал и слободно корегирајте го толку пати колку што е потребно. Линиите што овде ви ги покажувам се прецизни, за да можете да видите точно што цртам - обично би биле многу понеуредни!

start a pose with ovalstart a pose with ovalstart a pose with oval

Чекор 2

Додаjте го задникот.  Неговата големина и оддалеченост од градниот кош ќе го дефинира обликот на телото. Ако ова беше вистински коњ, ќе требаше да внимавате да ја добиете правилната форма, но еднорозите не се коњи - тие се сметаат за посебен вид, најчесто помали/послаби. Затоа не грижете се ако вашиот изгледа поразлично од мојот!

oval with half oval makes the bodyoval with half oval makes the bodyoval with half oval makes the body

Чекор 3

Додајте ги вратот и главата. Уште еднаш, можете да ги искористите моите пропорции, или да ги модифицирате за нешто пооригинално.

simple necksimple necksimple neck

Чекор 4

Можете да ја изберете која сакате поза за вашиот еднорог, но ќе биде пореалистично ако позајмите една од коњ. Погледнете го мојот туторијал за цртање на коњи, за да изберете поза. Јас одлучив да искористам рамка од краток галоп - тоа е брзо, но многу елегантно каскање.

how to start drawing a horse in canterhow to start drawing a horse in canterhow to start drawing a horse in canter
horse in canter simple drawinghorse in canter simple drawinghorse in canter simple drawing

Чекор 5

На крај, додајте опашка:

drawing horse taildrawing horse taildrawing horse tail

2. Нацртајте го телото на еднорогот

Чекор 1

Сега ќе почнеме да додаваме форми кои се карактеристични за коњско тело. Нацртајте ја главата и муцката...

how to start drawing horse headhow to start drawing horse headhow to start drawing horse head

Чекор 2

... потоа, поврзете ги со две линии и додајте ги ушите одозгора на главата.

how to draw horse headhow to draw horse headhow to draw horse head

Чекор 3

Ова ќе биде окото:

how to start drawing horse eyehow to start drawing horse eyehow to start drawing horse eye

Чекор 4

Додајте некои детали на главата и започнете да ги градите копитата. Прилагодете го правецот на линиите според аголот на нозете. Обично копитата би биле поголеми, но во мојата верзија еднорозите се многу слични со срните во овој дел.

how to draw horse hooveshow to draw horse hooveshow to draw horse hooves

Чекор 5

Довршете ги копитата:

how to finish drawing horse hooveshow to finish drawing horse hooveshow to finish drawing horse hooves
how to draw realistic horse hooveshow to draw realistic horse hooveshow to draw realistic horse hooves

Чекор 6

Додајте ги зглобовите и петите.  Да, ова не се колена.

how to draw horse kneeshow to draw horse kneeshow to draw horse knees

Чекор 7

Додајте некои детали на петите. Коските многу се гледаат во овој предел, и тие го создаваат типичниот коњски изглед.

how to draw horse leg detailshow to draw horse leg detailshow to draw horse leg details

Чекор 8

Додајте го бутот и надлактицата.

how to draw horse thigh armhow to draw horse thigh armhow to draw horse thigh arm

Чекор 9

Поврзете ги деловите на нозете со нежни линии.

how to draw horse legshow to draw horse legshow to draw horse legs

Чекор 10

Пред да го нацртаме вратот добро е да додадеме неколку линии по кои ќе се водиме: задниот дел на плешката и ширината на вратот.

how to draw horse neckhow to draw horse neckhow to draw horse neck

Чекор 11

Сега можете да ја довршите контурата на телото.

how to draw horse bodyhow to draw horse bodyhow to draw horse body

3. Нацртајте рог на еднорог

Чекор 1

Рогот на еднорог можеби изгледа комплицирано, но всушност постои едноставна формула за него. Започнете со тоа што ќе ја дефинирате неговата должина и правец, со една линија.

how to draw a unicornhow to draw a unicornhow to draw a unicorn

Чекор 2

Вкрстете го со дијагонални линии, закосувајќи ги се повеќе и повеќе како што се приближувате кон врвот.

how to draw a unicorn hornhow to draw a unicorn hornhow to draw a unicorn horn

Чекор 3

Додајте дупликат на секоја од линиите подолу, оставајќи малку простор помеѓу нив.

how to draw a spiral hornhow to draw a spiral hornhow to draw a spiral horn

Чекор 4

Поврзете ја со лак секоја од линиите со нејзиниот дупликат. 

unicorn horn tutorialunicorn horn tutorialunicorn horn tutorial

Чекор 5

Нацртајте конкавни лакови помеѓу нив.

horse horn tutorialhorse horn tutorialhorse horn tutorial

4. Довршете го цртежот

Чекор 1

Што би бил еднорогот без неговата фабулозна грива? Додајте малку преубава коса тука и таму. Традиционално, еднорозите се претставени со тафтени опашки, но ако сакате слободно употребете нормална коњска опашка.

how to draw unicorn manehow to draw unicorn manehow to draw unicorn mane

Чекор 2

Вашиот цртеж сега изгледа многу нечисто, со многу линии коишто се прекрстуваат и се поклопуваат меѓусебе. Но, тоа е нормално! За да создадете чиста слика од ова, можете да искористите еден од овие трикови:

  • Креирајте нов слој, ако цртате дигитално.
  • Скенирајте го цртежот, намалете ја јачината на бојата со помош на програма, потоа испринтајте го со одвај видлива скица.
  • Прецртајте ги најважните линии со пенкало или маркер. Ставете нов лист хартија над скицата - темните линии треба да се гледаат преку листот.

Запомнете: прекопирањето на вашиот сопствен цртеж не е мамење!

how to draw clean drawingshow to draw clean drawingshow to draw clean drawings

Чекор 3

Продолжете да цртате на новиот дигитален слој/ископираната скица/новиот лист хартија. Овој пат бидете повнимателни со линиите, бидејќи тие се финалните линии. Можете повторно да го искористите мојот туторијал за цртање на коњи, за да додадете реалистични детали, но можете да го довршите и со ваш сопствен стил. Исто така, секогаш е добро да користите упатство за овој дел:

how to draw detailed horsehow to draw detailed horsehow to draw detailed horse
Раздвоените копита не потсетуваат дека всушност ова не е коњ
how to draw a unicorn with pencilhow to draw a unicorn with pencilhow to draw a unicorn with pencil
how to draw a realistic unicornhow to draw a realistic unicornhow to draw a realistic unicorn

Неверојатен цртеж!

Еднорозите можеби не се вистински, но вие штотуку создадовте еден! Има ли нешто друго што би сакале да научите да цртате?  Кажете ми во коментарите!

realistic unicorn drawing tutorialrealistic unicorn drawing tutorialrealistic unicorn drawing tutorial
Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Design & Illustration tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads