1. Design & Illustration
  2. Cartoon

Како да нацртате цртан нос

by
Read Time:7 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Risto Olumchev (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Во ова упатство, ќе разгледаме различни начини на цртање на носoви од цртани филмови. Ќе започнеме со конструкција на носот, а потоа користете го ова во контекст на експериментирање со стилистички препеви на овој дел од лицето.

Кога се сомневате, препорачувам да ги погледнете референците, дури и кога цртате стилски! Тие можат да бидат вреден ресурс не само во набљудувањето како деловите од лицето "работат", туку и во откривањето на тоа како може да експериментирате со вашето толкување. Запомнете да бидете сигурни дека вашите референци се од сигурни извори!

1. Разбирање на основите на цртаниот нос

Чекор 1

Дури и кога креирате цртање на цртан нос, сепак е важно да се разбере како самиот нос функционира. Пред да се фокусираме на стилизирање на овој дел од лицето, да ги набљудуваме основните форми што го сочинуваат носот. Помислете на ова како да ги разгледувате правилата, за да може поефикасно да ги прекршиме.

Сакам да размислувам за носот во три дела: мостот (во црвено), топчето (во зелено) и ноздрите (сино). Да почнеме со гледање на носот од страничниот или профилниот поглед.

Nose example in profile viewNose example in profile viewNose example in profile view

Чекор 2

Сега, ајде да погледнеме во носот од поинаква перспектива. Наместо да цртаат облици на носот, различните делови се означени со ист клуч.

Example noseExample noseExample nose

Чекор 3

Кога гледате во носот од реална перспектива, наместо стилизирани, ќе забележите дека овие региони не се нужно рамни - имаат длабочина. За да помогне да се визуелизира и разбере ова, може да биде корисно да се размислува за обликот на носот во однос на авионите.

Како на пример, да го анализираме носот во примерот..

Nose blocked out in planesNose blocked out in planesNose blocked out in planes

Чекор 4

Повеќето од нас обично не цртаат носеви - ги цртаме на лице! Ајде да погледнеме како носот обично излгеда на лицето, во смисла на пропорции.

Општо земено, носот има тенденција да падне околу две третини од патот по лицето. Сакам да ги користам другите делови од лицето како визуелни референци.

Example of face proportionsExample of face proportionsExample of face proportions

Чекор 5

Сепак, имајте на ум дека носот може да дојде во различни форми и големини. Ова може да значи длабочина на мостот, големината на топката, ширината на ноздрите и многу повеќе! Кога се сомневате, одвојте време да ги погледнете референците. Не заборавајте да користите референци кои се од соодветно извори, или дури превземи некои свои референтни фотографии!

Example of varied nosesExample of varied nosesExample of varied noses

Чекор 6

Конечно, ајде да погледнеме во перспектива во однос на носот на лицето. Забележете дека претпоставката од порано се уште стои - ние се уште треба да ги задржиме овие авиони на ум. Еве како ги визуелизирам овие авиони кога го гледам лицето од различни агли.

Example of nose from different anglesExample of nose from different anglesExample of nose from different angles

2. Како да се нацрта поедноставен цртан нос

Чекор 1

Цртани стилови често ги поедноставуваат функциите, вклучувајќи ги и цртаните носови. Ова може да вклучува работи како што се поедноставени контури или дури и комплетен пропуст на делови од носот. Како, тогаш, гледачот знае дека тоа е носот на ликот, ако отстапува од она што всушност изгледа како човечки нос? Чукнат цртан филм за носот или цртан лик со долг нос најверојатно не е вистина за животот, но ние сеуште ја правиме здружението.

Ајде да погледнеме три различни карактери, секој со поедноставен опис на носот на ликот. Забележете дека, иако се едноставни и стилистички, тие сè уште визуелно "читаат" како нос на ликот.

Examples of simplified nosesExamples of simplified nosesExamples of simplified noses

Чекор 2

Сакам да мислам дека клучен дел од ова е претходно сфатените идеи на нашиот гледач. Сите ние имаме идеја за тоа како носот работи, како изгледа, и каде да очекуваме да видиме нос на човечко лице. Можеме да ги искористиме однапред претставените идеи на нашата публика за да направиме визуелни асоцијации и да ги пренесеме идеите, дури и ако тие не се вистинити на реализмот.

На пример, да пробаме некои необични форми на лицето кои не се вистинити за реални контури или пропорции. Со здружување, тие сè уште генерално и визуелно се читаат како нос на ликот.

Examples of abstract nosesExamples of abstract nosesExamples of abstract noses

Чекор 3

Ајде да пробаме поедноставување уште повеќе, со некои многу поедноставени примери. Овие носови паѓаат под очите, но над устата. Додека тие би можеле да бидат апстрактни, тие се уште се поврзани со површината на носот на лицето.

Examples of highly simplified nosesExamples of highly simplified nosesExamples of highly simplified noses

Чекор 4

Но, што се случува кога ќе прекршиме премногу правила - можеме ли? Сакам да мислам дека ова е клучно прашање што треба да се разгледа, кога експериментираме со работи како апстракција и поедноставување.

Ако се обидувате да најдете или развиете стилски начин за илустрирање на носот и лицето, би препорачал експериментирање - и да го направите тоа многу! Не плашете се да ги прекршите правилата, но исто така имајте на ум како работите може да комуницираат со вашата публика.

Еве неколку едноставни, но апстрахирани примери - забавувај се со нив! Додека тие користат неприродни теми и форми, тие сепак генерално комуницираат дека се лица.

Abstract face examplesAbstract face examplesAbstract face examples

3. Како да се нацрта стилизиран цртан нос

Чекор 1

Сепак, цртањето на цртаниот нос често вклучува повеќе од поедноставување на функциите на носот. Прекумерно и уметничко толкување, исто така, може да се искористи во наша корист. На пример, ние би можеле да го сториме тоа за да ги потенцираме функциите или дополнително да го притиснеме изразот.

Ајде да ја искористиме оваа премиса и конкретно да ја примениме на различни делови од носот за кои претходно разговаравме: мостот, топката и ноздрите. Можеме да ставиме акцент на еден или повеќе од овие делови и да ги посочиме со стилизирани линии.

Emphasing different parts of the noseEmphasing different parts of the noseEmphasing different parts of the nose

Чекор 2

Можеме да го фокусираме и нашето претерување на пропорциите на носот и лицето. На пример, во голема мера можевме да го издолжиме и мостот и целата черепа - или би можеле да ги стиснеме

Exaggerating the face and noseExaggerating the face and noseExaggerating the face and nose

Чекор 3

Носот не мора да биде еден од најекспонирачките делови на лицето - но сепак тој е подложен на "сквош и истегнување" што можеме да го видиме на човечкото лице како што се менуваат изразите. На пример, намуртеноста може да резултира со "брчки на носот". Ноздрите може да се разгорат. Такви сценарија може да се нагласат со претерување или комуницирани на стилизиран начин.

Exaggerating expressionExaggerating expressionExaggerating expression

4. Донеси сè заедно

Чекор 1

Ајде да земеме сè што опфативме и се да ставиме заедно во еден чекор-по-чекор пример.

Прво, започнете со поставување на основните пропорции на лицето. Ќе направиме стилизиран пристап, така што овие пропорции не мора да бидат вистинити во реалниот живот. Вклучени се три различни примери, со три различни пропорции.

Placing initial proportionsPlacing initial proportionsPlacing initial proportions

Чекор 2

Иако пропорциите се различни, секој ги разгледува особините на начин кој обично се поврзува со однапред претставени идеи за човечкото лице.

Additional guidelinesAdditional guidelinesAdditional guidelines

Чекор 3

Не заборавајте да размислите за областа што носот го зафаќа во однос на тродимензионалниот простор.

Не мора да ги цртам поедноставените геометриски форми секој пат кога цртам цртачки нос - ова е само пример - но кршењето на работите во основни форми исто така може да биде одлична практика!

Blocking out the planes of the noseBlocking out the planes of the noseBlocking out the planes of the nose

Чекор 4

Користејќи ја фондацијата што ја изградивме, ајде да експериментираме со кои аспекти на носот би сакале да ги вклучиме, кои можеби би сакале да ги преувеличуваме, а кои можеме да ги изоставиме. На пример, можеби би сакале да се фокусирате на ноздрите и топката на носот, но оставете го мостот имплициран.

Developing the noseDeveloping the noseDeveloping the nose

Чекор 5

Конечно, прочистете ја вашата работа, имајте на ум другите делови од лицето.

Refining the facesRefining the facesRefining the faces

Чекор 6

Нормално не би го нацртал носот прво (или исклучиво) - тоа е само за доброто на примерот, во ова упатство. Како што споменавме порано, честопати сакам да ги користам различните делови на лицето како единици за мерење и / или визуелно насочување. Еве еден пример за тоа како некој може да продолжи да им помогнам на овие лица понатаму.

Continuing to refine the facesContinuing to refine the facesContinuing to refine the faces

Чекор 7

Како дополнителен пример, градење на оваа премиса, запомнете: носот, и сите други делови на лицето, не се независни. Тие работат заедно! Така, на пример, еден смрток може да ги измами образите на едната страна, а носот може само да поттикнува заедно со него.

Altered expressionsAltered expressionsAltered expressions

И таму го имате!

Ние разгледавме неколку начини на кои може да им пристапите на цртање на носот. Запомнете, кога се сомневате, погледнете ги референциите - тие не се извор ексклузивно за реализам. Тие можат да бидат одлични за инспирација и насоки кога цртате стилски премногу! Среќно и среќен цртеж!

Final exampleFinal exampleFinal example

Ако уживавте во овој туторијал, тука се и некои други што треба да ги проверите!

One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads