7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Flyers

Како да креирате шаблон за ракување

Read Time: 11 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Креирањето на шаблон со составен брендинг не мора да биде тешко. Во ова упатство ќе креираме професионален информативен флаер. Тоа е примамливо и има професионален изглед, совршен за вашиот бизнис!

Бизнис флаери ви помагаат да ги информирате читателите / клиентите за вашата компанија. Оваа форма на оглас е наменета за широка дистрибуција и е совршена за испраќање по пошта или употреба во вашата маркетинг кампања. Овој флексибилен флаер дизајн може да се прилагоди за различни случаи и насоки за брендирање.

Постојат неколку клучни компоненти кои сакате постојано да ги презентирате во флаер за летоци. Ова се логото, информации за контакт и наслов. Содржината и сликата треба да се уредуваат, бидејќи ова се работи за кои треба да се ажурираат. Денес, ние ќе се фокусираме на создавање на флаер кој одговара на логото со кое работиме.

Што ќе ви биде потребно

Ќе ви треба пристап до Adobe InDesign и Adobe Illustrator. Ако немате софтвер, можете да го преземете судењето од веб-страницата на Adobe. Исто така ќе ви требаат следните средства:

Преземете ги средствата и проверете дали фонтот е инсталиран на вашиот систем пред да започнете. Кога ќе бидете подготвени, можеме да се нурнеме!

Барате неверојатни шаблони за бизнис флаери? Раководител на над Envato Elements или GraphicRiver.

1. Поставување на нова датотека Adobe InDesign

Чекор 1

За ова упатство, ние ќе користиме А4 големина. Ова е најпопуларната големина за шаблонот за Прогноза логото

Во InDesign, одете во Датотека> Нова. Наведете го образецот за испраќање документи. Ако користите дефиниција на документ, одберете A4. Ако не, изменете ги единиците на центиметри . Поставете ја ширината на 21 см и висина до 29,7 см. Поставете ја ориентацијата кон портрет.

Поставете ги маргините до 1 см. Поставете ги крвавите на 0,3 см. Ако користите професионален печатач, прашајте ги каков вид на крварење би сакале да го користите. Кликнете Креирај.

Create a new A4 fileCreate a new A4 fileCreate a new A4 file

Чекор 2

Пред да го започнеме проектот, ајде да создадеме мрежа, па полесно ќе следиш. Преминете на Layout> Креирај водичи. Во прозорецот на опцијата "Креирај водичи", поставете го бројот на редови на 8 и "Олук" на 0. Поставете го бројот на колоните на 3 и на олукот до 0,5 см. Во Опции, поставете ги Упатствата за вклопување на: Маргини и кликнете ОК.

Прикажи ги / скриј ги водичите и маргините со притискање Command- ; Алтернативно, можете да го користите W за да влезете и да излезете од режимот за преглед.

Create guidesCreate guidesCreate guides

Чекор 3

Пред да почнеме со дизајнот, ајде да додадеме некои боички. Преминете на прозорецот> Боја> Скратете за да го проширите панелот Свачи. Изберете го копчето New Color Swatch од главното мени.

Поставете ги вредностите на C = 65 M = 100 Y = 0 K = 0. Кликнете Додај и ОК.

Треба да додадеме потемна нијанса за контраст. Повторете го процесот со овие вредности: C = 80 M = 100 Y = 30 K = 40.

Add color swatchesAdd color swatchesAdd color swatches

2. Како да поставите слики во Adobe InDesign

Шаблоните со флаери треба да имаат релевантна слика пред и центар за да привлечат читатели. За овој проект, ние ќе го поставите ова на горниот / средишниот дел на шаблонот.

Чекор 1

На алатникот, одберете ја алатката Frame (F). Кликнете на документот, и во опцијата Прозорец на прозорецот, поставете ја ширината на 21,6 cm и висината на 11,3 cm. Кликнете ОК.

Користејќи ја алатката за селекција, поместете ја рамката за стартување на вториот ред на водичи.

Create a frame using the frame toolCreate a frame using the frame toolCreate a frame using the frame tool

Чекор 2

При изборот на рамката, притиснете Command-D за да поставите слика. Побарајте слика за инспирација на вашиот компјутер. Кликнете Отвори.

Користење на алатката за директно избирање (A), одберете ја сликата во внатрешноста на елементот. Преминете на контролната лента. Ако не го активирате, преминете во Прозорец> Контрола. Активирај ограничувачки пропорции за копчето Ширина и Висина. Ова е така што сликата се променува пропорционално. Поставете го процентот на 60%.

Ставете го предметот на сликата на десната страна на постер, како на сликата подолу:Ставете го предметот на сликата на десната страна на постер, како на сликата подолу:

Place an imagePlace an imagePlace an image

Чекор 3

На лентата со алатки, изберете Алатка за правоаголник (M). Кликнете на документот, и во опцијата Прозорец на прозорецот, поставете ја ширината на 10,6 cm и висината на 11,3 cm. Кликнете ОК.

Користете ја алатката за директно избирање (A), одберете ги двата точки од десната страна на правоаголникот. Кликнете на една точка, држете го Shift и кликнете на другата точка. Ги истакнав две точки што треба да ги изберете на сликата подолу.

Десен-клик и одберете Трансформирај> Стриже. Поставете го аголот на стриже на 26 ° и оската кон хоризонтална. Кликнете ОК.

Create a rectangle and shear the right side of itCreate a rectangle and shear the right side of itCreate a rectangle and shear the right side of it

Чекор 4

Користење на алатката за избор (V), одберете го објектот. Поминете во панелот Swatches и одберете темната сенка на виолетова боја.

Преминете на Прозорец> Ефекти за да го отворите панелот Ефекти. Додека го одбирате објектот, поставете ја Непроѕирноста да се множи.

Change the opacity to multiply and the color to purpleChange the opacity to multiply and the color to purpleChange the opacity to multiply and the color to purple

Чекор 5

Ајде да додадеме лого на шаблонот на материјалот. Притиснете Command-D за да поставите датотека. Пронајдете го логото Forecastrr, кое го презедовме, ќе го користиме forecastr-06.eps. Кликнете Отвори.

Кликнете на документот за да ја поставите датотеката.

Place the logoPlace the logoPlace the logo

Чекор 6

Изберете ја сликата на логото што ја сместивме. Преминете на контролната лента и бидете сигурни дека пропорциите на Constrain се активираат. Поставете го процентот на 30%.

Логото е помало, но рамката околу неа е сеуште преголема. Држете ја опцијата и повлечете еден од аглите внатре Ова копче ќе ви овозможи да ја промените големината на рамката на сите четири страни и кон центарот на објектот.

Поставете го логото на горниот лев агол на флаерот.

Resize the logo and place it on the top left corner of the flyerResize the logo and place it on the top left corner of the flyerResize the logo and place it on the top left corner of the flyer

Чекор 7

Подигнете го панелот Layers со одење до Прозорец> слоеви. Двоен-клик на Layer 1 за да го преименувате во Назад. Кликнете ОК.

Направете нов слој и наведете го Front. Кликнете ОК.

Create a new layerCreate a new layerCreate a new layer

3. Како да форматирате тип во Adobe InDesign

Чекор 1

Ќе додадеме наслов и поднаслов на пурпурниот објект. За ова, ние треба да го дуплираат објектот на слојот Front и да ги одржувате слоевите организирани. Не можеме да создадеме текстуално поле со оригиналниот објект, бидејќи ние користиме Multiply како Opacity.

Дуплирајте го пурпурниот објект со притискање Command-C. Заклучете го слојот Back и копирајте го објектот на слојот Front. Притиснете Shift-Option-Command-V за да вметнете место.

При изборот на објектот, сменете ја бојата во панелот Swatches на [None]. Променете ја опцијата Непроѕирност до Нормално на панелот Ефекти.

Add a headline and subheadlineAdd a headline and subheadlineAdd a headline and subheadline

Чекор 2

На лентата со алатки, одберете ја алатката за текст (T). Кликнете на дупликатниот објект и додадете наслов и поднаслов. Подигнете го панелот Characters со притискање Command-T.

За да креирате контраст и длабочина, поделете го насловот на две линии. Поставете една линија до RNS Sanz Normal и следната до RNS Sanz Extra Bold. Поставете ја големината на 30 pt.

Поставете го поднасловот на истиот фонт и Големина на 14 pt.

Притиснете Command-B за да ги прикажете опциите за текст рамка. Проверете го полето за преглед за да ги видите промените во живо. Под Растојанието за вметнување, поставете го инсертот на 1,25 см.Кликнете ОК.

Using the text frame options add an insetUsing the text frame options add an insetUsing the text frame options add an inset

Чекор 3

Користење на алатката за текст (T), креирајте текстуално поле со еден колона. Ставете го ова во горниот десен дел од образецот. Еве, ќе додадеме контакт информации. На панелот Персони, поставете го фонтот на RNS Sanz Normal и Големина на 8 pt.

Add contact informationAdd contact informationAdd contact information

Чекор 4

Време е да се создадат текстуални кутии за копирање на телото. Користејќи ја алатката за текст (T), креирајте едно поле за текст што ќе одговара на две третини од колоните. Креирајте второто поле за текст што ќе одговара на една колона. Ставете ги овие две рамо до рамо.

Додајте копија на темето и телото на двете текстуални кутии. Користејќи го панелот Ликови, поставете го фонтот на поднасловот на RNS Sanz Extra Bold и Size на 14 pt. Користејќи го панелот Swatches, поставете ја бојата на посветла виолетова боја.

За копирање на телото, користете Нормално семејство и Големина 11 pt. Користејќи го панелот за Swatches, поставете ја бојата на темната виолетова боја.

Create two text boxes Create two text boxes Create two text boxes

Чекор 5

Во десниот текстуален поле, ќе забележите дека додадов куршум.

А одличен совет кога работите со куршум поени е да се користи виси интерпункција. Ова значи дека линиите по првата линија се вовлечени и усогласени со првата линија. Избегнувањето на текстот под куршум го прави за поостриот дизајн.

За да го направите ова, можеме да додадеме специјален карактер со вметнување на овде со притискање Command- \. За да видите дали ова е активирано, преминете на Вид> Покажи скриени знаци. Алинеја до тука треба да се прикаже како нож.

Add hanging punctuations on the bullet pointsAdd hanging punctuations on the bullet pointsAdd hanging punctuations on the bullet points

4. Како да додадете векторски икони

Чекор 1

Преминете на панелот Layers и отклучете го слојот Back.

На лентата со алатки, изберете Алатка за правоаголник (M). Кликнете на документот и поставете ја ширината на 21,6 см и висината до 5 см. Ставете правоаголник под текстуалното поле што го создадовме во чекор пред. Поставете ја бојата на таблата Swatches на [Black]. Променете ја нијансата на 10%.

Заклучете го слојот Back и работете на слојот Front. Ова е корисно, така што текстуалната алатка не создава текстуално поле во правоаголникот.

Create a rectangle using the rectangle toolCreate a rectangle using the rectangle toolCreate a rectangle using the rectangle tool

Чекор 2

Ајде да работиме на слојот Front сега. Користење на алатката за текст (T), креирајте текстуално поле во сивиот објект.

При изборот на полето за текст, притиснете Command-B за да ги отворите опциите за рамка за текст. Под Колони, поставете го бројот на 3 и олукот на 0,5 см. Кликнете ОК.

Add a text box to fit the rectangleAdd a text box to fit the rectangleAdd a text box to fit the rectangle

Чекор 3

Тука можеме да додадеме копија која се концентрира на она што го нуди бизнисот. Поставете го подглавјето до RNS Sanz Extra Bold и Size до 11 pt. Поставете ја копијата со иста големина, но овој пат во Нормалното семејство.

Format the text box to have a subheadline and body copyFormat the text box to have a subheadline and body copyFormat the text box to have a subheadline and body copy

Чекор 4

За професионален изглед, можеме да додадеме икони во овој дел. Отворете ја векторската датотека Деловни домоли во Adobe Illustrator.

Изберете го графиконот, сијалицата и авионските икони со притискање на Shift и кликнување на секоја икона. Притиснете Command-C да Копирај.

Open the vector icons in Adobe IllustratorOpen the vector icons in Adobe IllustratorOpen the vector icons in Adobe Illustrator

Чекор 5

Врати се назад во датотеката InDesign. Притиснете Command-V да Вметни. На панелот Swatches, поставете го Color Swatch на полесни пурпурна боја.

Иконите ќе бидат групирани; за да ги дегрупирате, притиснете Shift-Command-G.

За да ја промените големината на иконите, изберете ја секоја икона и преминете на контролната лента. Активирајте го копчето Constrain Proportions бидејќи ќе ја поставите само Висината. Ширината ќе се промени автоматски. Поставете ја висината на 1,5 см.

Поставете икона на врвот на секоја од текстуалните полиња што ги креиравме.

Past the icons Change the color to purple and resize Past the icons Change the color to purple and resize Past the icons Change the color to purple and resize

Чекор 6

Ние ќе додадеме потези помеѓу трите колони за да ги разделиме визуелно. Одете во алатникот и изберете ја алатката за линии (\).

Креирајте линии од 4 cm, користејќи ја контролната лента за да ја прилагодите големината. Користете ги водичите за колона за да ја центрирате секоја линија.

Преминете на прозорецот> Мозочен удар за да го извадите панелот за удар. Поставете ја тежината на 2 pt и под Тип изберете Завршени.

Променете ја бојата на светло-виолетова боја на панелот за Swatches.

Add strokes in between the columns Add strokes in between the columns Add strokes in between the columns

Чекор 7

За финализирање на дизајнот, ќе додадеме текстуална линија на дното на шаблонот. Ова ќе му даде на дизајнот убав допир. Еве, можеме да додадеме една реченица или зборови поврзани со бизнисот.

Користејќи ја алатката Вид (T), креирајте мала кутија за текст на долниот дел на флаер. Додадете некој текст и поставете ја големината на 14 pt и бојата на полесни виолетови.

Подигнете го панелот за пасус со одење до прозорецот> Тип & табели> Став или со притискање на Option-Command-T. Поставете го порамнувањето до Центарот.

Add a text line at the bottom of the flyer Align to the center Add a text line at the bottom of the flyer Align to the center Add a text line at the bottom of the flyer Align to the center

5. Како да експортирате датотека за печатење и споделување на интернет

Пред да експортирате датотека за печатење, корисно е да ги погледнете сите краеви на флаер. Ова е за да бидете сигурни дека сите слики и вектори кои крварат се допираат крвавењето.. Притиснете W за да одите помеѓу режимот Преглед и Нормалниот режим. Слободно можете да прилагодите некои простори за да го издвоите дизајнот.

Чекор 1

За да ја извезете датотеката, одете во Датотека> Извоз. Наведете ја датотеката брошура за прибирање средства и изберете Adobe PDF (Print) од паѓачкото мени Формат. Кликнете Save.

Export the file for printingExport the file for printingExport the file for printing

Чекор 2

Во Export Export Adobe PDF прозорецот, поставете го Adobe PDF Preset на Quality Press.

Select press quality as a PDF presetSelect press quality as a PDF presetSelect press quality as a PDF preset

На левата страна од панелот, одберете Marks and Bleeds. Провери ги сите ознаки на печатачот и користеј ги подесувањата за документи на документи. Кликнете на Export. Ќе имате PDF датотека подготвена за печатење.

Check all printers parks and use document bleed settingsCheck all printers parks and use document bleed settingsCheck all printers parks and use document bleed settings

Чекор 3

Ако сакате да ја зачувате датотеката за онлајн споделување, извезете ја датотеката како JPEG.

Export as a JPEG for online sharingExport as a JPEG for online sharingExport as a JPEG for online sharing

Одлична работа! Завршивте ова упатство!

Во ова упатство, научивме како да поставите шаблон за подготвеност за печатење. Лесно е да се уреди за да се совпаднат со упатствата за вашиот бренд и подготвени за маркетинг кампања.

Денес научивме:

  • Да поставиме датотека подготвена за печатење во Adobe InDesign.
  • Да дизајнираме професионален информативен шаблон за материјал.
  • Да работиме со колони и креираме поле со текст во различна форма.
  • Да форматираме мали детали во типографија за професионален изглед.
  • Да користиме различни InDesign панели за форматирање на облици, слики, бои и типографија.
  • Да направиме PDF датотека подготвена за печатење.

Ако сакате да истражите повеќе флаери и идеи за подароци , можете да најдете многу приспособливи шаблони за бизнис флаери во текот на Envato Elements и Graphic River. Провери го!

Ако ви се допадна ова упатство, можеби ви се допаѓаат овие:

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Design & Illustration tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.