1. Design & Illustration
 2. Photo Manipulation

Како да креирате ефект на старински портрет во Фотошоп

by
Read Time:11 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Некои од нашите најголеми инспирации можат да потекнуваат од учењето за минатото.

Во овој туторијал, ќе ви покажам како да креирате реалистичен гроздобер портрет во стариот викторијански стил. Ќе ја создадеме целата сцена од нула со користење на неколку акции за да ја утврдиме длабочината на полето, како и автентичното расположение на стариот свет.

Бидете инспирирани! Најдете повеќе неверојатни стари средства за вашите манипулации на пазарот Envato.

Средства на туторијалот

Во изработката на ова упатство се користеа следниве средства:

Пронаоѓање инспирација

Можете да најдете многу инспирација во гроздобер фотографија. Од стилот до осветлувањето и општото поставување, уметниците отсекогаш извлекуваат максимум од своите ограничени ресурси.

Така, денес, ќе ви покажам како да креирате реален гроздобер портрет користејќи само неколку акции. Ајде да погледнеме пред и после резултат.

Before and After Photo ManipulationBefore and After Photo ManipulationBefore and After Photo Manipulation

Ја гледате разликата?

За да стигнеме до конечниот резултат, мораме да го проучуваме автентичното портрене на гроздобер. Најдете инспирација на Google, Tumblr и Pinterest со внесување на клучни зборови како "Стари портрети од Викторијанско доба".

Еве неколку клучни детали кои треба да ги имате на ум:

 • Викторијанскиот портрет обично е темно осветлен, со еден главен извор на светлина.
 • Староградскиот стил на развој на фотографии доведе до светло разнесени области кои потсетуваат на високата експозиција во фотографијата.
 • Во стилот се вклучени елаборат викторијански / Едвардски ткаенини кои обично покажуваат класа или занимање на лицето.
 • Моделите ретко се насмеаа и држеа повеќе достоинствени појави.
 • Со старите фотографии, обично има некои оштетувања, брчки или други ефекти на стареење.

Отсекогаш сум го сакал овој стил! Можеби сте го виделе повторно да го повторам во други упатства како оваа Викторијанска мачка.

Сега, кога имаме основни на ум, можеме да продолжиме со манипулацијата.

Да почнеме!

1. Како да се изгради викторијанската сцена

Чекор 1

Отворете нов документ во Photoshop на 1074 x 1280 пиксели.

Да почнеме со рамката.

Отворете ја сликата Рамка на слика во посебен документ. Користете ја алатката Rectangular Marquee (M) за да креирате избор на белата површина во центарот на рамката. Притиснете го копчето Delete за да ја отстраните оваа област.

Remove the white from the frameRemove the white from the frameRemove the white from the frame

Бидејќи рабовите на сликата се бели, исто така ќе треба да ја користите Polygonal Lasso Tool (L) за да ги отстраните. Следете го истиот процес за да ги изберете и отстраните овие области.

Чекор 2

Врати се на претходниот документ.

Add the frame and green backgroundAdd the frame and green backgroundAdd the frame and green background
 1. Направете New Layer и користете ја алатката Paint Bucket (G) за да ја наполните со зелена #13272d.
 2. Следно, Копирајте и Вметнете ја рамката врз новиот документ. Променете ја големината за да го собере документот со алатката за слободна трансформација (Control-T).

Чекор 3

Додајте го моделот.

Копирајте и вметнете ја акцијата на викторијанска жена на нов слој под рамниот слој.

Add the victorian womanAdd the victorian womanAdd the victorian woman

Чекор 4

Општо земено, сликата на моделот е токму она што ни е потребно за оваа композиција инспирирана од Викторија.

Сепак, треба да ја одвоиме од темна позадина, за да можеме да додадеме уште неколку елементи зад неа. Ова ќе создаде длабочина на поле и интересна приказна.

Така привремено скриј ја видливоста на рамковниот слој. Направете го ова со притискање на копчето Око на страната на слојот.

Hide the frame layerHide the frame layerHide the frame layer

Сега направи груб избор на моделот за да направите копија од неа.

Copy the modelCopy the modelCopy the model
 1. Користете ја алатката Polygonal Lasso (M) за да креирате избор околу неа; тоа не мора да биде совршено.
 2. Со избраниот модел, држете Control-J за да го копирате изборот на нов слој. Слободно можете да го промените името на слојот во 'Модел 2.'
 3. Еве како копијата изгледа со оригиналниот слој на модел скриен. Не го бришете оригиналот.

Чекор 5

Насочете ги рабовите на сликата на моделот. Привремено скриј ја видливоста на првиот модел слој.

Потоа изберете Модел 2 и додајте Маска на слој. Наслика црна врз маската со тврда тркалезна четка (100% цврстина / 100% непроѕирност) за да помогне да ги маскирате тешките рабови.

Направете го тоа додека не добиете резултат како оној подолу, каде што рабовите се многу почисти и позадината веќе не е видлива.

Mask the models edgesMask the models edgesMask the models edges

Чекор 6

Сега отворете ја сликата Painting во посебен документ.

Откријте ја видливоста на рамката за слики и слоеви на модели.

Add the paintingAdd the paintingAdd the painting

Користете ја алатката Rectangular Marquee (M) за да ја изберете сликарската слика. Потоа копирајте и вметнете го на нов слој под слојот Модел 2.

Користете ја алатката за слободна трансформација (Control-T) за да ја промените големината на сликата и ставете ја зад неа како што е прикажано погоре. Таа сега треба да се појави пред него за да помогне во изградбата на сцената.

Чекор 7

За повеќе длабочина, ајде да ја замаглиме сликата.

Изберете слој на слика и одете на Filter> Blur> Gaussian Blur.

Додадете радиус од 5 пиксели и притиснете ОК.

Blur the painting with gaussianBlur the painting with gaussianBlur the painting with gaussian

Чекор 8

Изгледа одлично досега!

Ајде да ја додадеме виолината.

Add the violinAdd the violinAdd the violin
 1. Направете груба екстракција на виолината со Polygonal Lasso Tool (L). Копирајте и вметнете го на нов слој.
 2. Поставете го овој слој под слојот 2, но над слојот со Painting сликата. Додајте маска за слој кон виолината и следете го истиот чекор како и порано за да ја маскирате позадината со помош на Hard Round Brush (100% цврстина / 100% непроѕирност).

Заматете ја виолината.

Со виолинскиот слој одберете, одете во Filter> Blur > Gaussian Blur.

Додајте радиус од 2 пиксели и притиснете OK

Blur the violinBlur the violinBlur the violin

2. Како да додадете сенка и старинска боја

Следниот дел од ова упатство ќе се фокусира на стареење на фотографијата и создавање драматично осветлување. Потоа ќе завршиме со додавање на повеќе сенки и текстура на целата сцена.

Еве го она што го имаме досега за оваа композиција. 

Да видиме!

Composition so farComposition so farComposition so far

Чекор 1

Создајте нов слој под слојот на модел

Да додадеме драматична сенка што влијае само на елементите во заднина.

Create the shadow behind the modelCreate the shadow behind the modelCreate the shadow behind the model
 1. Изберете ја алатката за градиент (G). Поставете ја на предната боја на транспарентна, користејќи светло-сив тон како боја (#878787).
 2. Сега креирајте линеарен градиент кој се движи нагоре со 100% непроѕирност.  Поставете го Blend режимот слој на Subtract за убав ефект на сенка.

Може да забележите дека градиентот почнува да ѕирка надвор од златната рамка за слика.  Само користете алатката Rectangular Marquee Tool (M) за да ги изберете овие области и Избришете ги за чиста завршница.

Чекор 2

Сега ајде да ја избледнеме и да ја пребоиме сликата.

Fade the pictureFade the pictureFade the picture
 1. Создајте нов слој над слојот од моделот. Користете ја алатката Rectangular Marquee (M) за да креирате избор колку што е рамката за слика.
 2. Исполнете ја селекцијата со друг мек линеарен градиент, овој пат со мал агол, користејќи го истиот сив #878787 како и досега. Поставете го Blend режимот на слојот на Difference и намалете ја непроѕирноста до 15%. Ова ќе помогне да избледне сликата.

Чекор 3

Креирај друг нов слој над избледнетата слика.

Повторно, креирајте избор што е голем како рамката за слика. Пополнете со сива #878787 со помош на алатката Paint Bucket (G). Потоа наместете го Blend режимот на слој во Боја за убав црно-бел ефект. 

Color the photo black and whiteColor the photo black and whiteColor the photo black and white

Чекор 4

Да додадеме сепија

Креирајте нов слој над солидната сива боја. Следете ги истите чекори како и порано за да пополните избор со солидна кафеава боја # 6a4c31, користејќи ја алатката Paint Bucket Tool (G). 

Потоа наместете го Layer Blend Mode на слој во боја и намалете ја непроѕирноста до 37%.

Add a sepia toneAdd a sepia toneAdd a sepia tone

Како да ја остарите фотографијата

Следните чекори ќе ни помогнат да создадеме автентичен изглед на старинска фотографија, полна со суптилни замаглувања и разнесени детали.

Да почнеме со blur.

Чекор 1

Изберете го слојот Model 2 и држете Control-J за да го дуплирате

Раните објекти на камерата од викторијанската ера секогаш имаа начин на искривување фотографии. Понекогаш, процесот на развој на фотографии подоцна, исто така, резултираше со заматени рабови.

Ќе го рекреираме овој изглед со само суптилна заматеност. 

Изберете копија на моделот и одете во Filter> Blur Gallery> Field Blur.

Blur the modelBlur the modelBlur the model

Поставувајте замаглување кон лицето на моделот.  Потоа наместете ја Blur Field на 3 пиксели и Light Bokeh на 18%. Дифузирајте ги сите области што ги сакате на лицето и телото користејќи маска на слој и Soft Round Brush (0% цврстина / 50-80% непроѕирност)

Чекор 2

Сега додадете светлина на фотографијата

Креирајте нов слој и поставете го како маска за клип за примената на замаглениот модел.

Користете Soft Round Brush (10-30% непроѕирност) за да насликате тен #d3b899 на косата на моделот за да ги дифузирате рабовите со светлина.

Намалете ја непроѕирноста колку сакате.

Diffuse the model with lightDiffuse the model with lightDiffuse the model with light

Чекор 3

Креирајте нов слој над копија на замаглениот модел. Не клипувајте го овој слој.

Користете Soft Round Brush и држете го копчето Alt за да ја подигнете бојата на косата како боја на предната страна #2d2218. Користете ја оваа боја за да ги дифузирате тешките рабови на косата за поприроден изглед. Излезете ги рабовите на косата. 

Blur out the edges of the hairBlur out the edges of the hairBlur out the edges of the hair

Чекор 4

Ставете го новиот слој под избледениот слој.

Поставете го Layer Blend Mode на Linear Light и користете Soft Round Brush (0% Цврстина / 10-30% Непроѕирност) за да наслика боја на кафеав тен #c2a686 на фотографијата за да го изгасне центарот со поголема светлина. Прилагодете ја Непроѕирноста на слојот колку што е потребно.

Add more lightAdd more lightAdd more light

Чекор 5

Сега за текстура и гребнатини. 

Старите фотографии на возраст обично се должат на хемиските реакции со текот на времето и општото абење.

Копирајте и вметнете ја сликата на текстурата на хартија во нов слој под слојот на рамката за слики. 

Add the paper textureAdd the paper textureAdd the paper texture
 1. Додадете ја текстурата на хартијата Користете ја алатката за слободна трансформација (Control-T) за да ја ротирате сликата така што таа е во ориентација на портрет. Додајте маска за слој на хартијата и користете Soft Round Brush за да го маскирате лицето. 
 2. Потоа намалете ја непроѕирноста до 48% и поставете го Blend режимот на слој на Divide. Подигнете ја 6-те чекори за гребење.

Чекор 6

Сега за рапавите.

Отворете ја сликата на текстурата на гребење. Одете во Image> Adjustments> Hue and Saturation и спуштете ја Saturation на -100 за да ја претворите сликата црна и бела.

Turn the scratch image to black and whiteTurn the scratch image to black and whiteTurn the scratch image to black and white

Копирајте ја и вметнете ја сликата на Нов Слој над оној хартиениот

Искористете ја алатката за слободно трансформирање (Control-T) за да ја ротирате обратната обратно од стрелките на часовникот. Потоа додадете маска на слој за да ги маскирате областите каде што не сакате да се појават гребнатини. Поставете го Blend режимот на Lighten и да ја намали проѕирноста до 92%

Дуплирајте го овој слој и повторете го овој чекор, овој пат ротирајќи ја сликата за да ги поставите гребнатините во друг дел од фотографијата.

Add the scratchesAdd the scratchesAdd the scratches

Чекор 7

Да завршиме со издувување на светлината малку повеќе. 

Поставување на нов слој на Overlay. Користете Soft Round Brush и бледо жолта боја #cfcfc2 за да насликате светли точки на светлината врз сликата.

Ставете го Layer Blend Mode на Overlay.

Blow out the photo with lightBlow out the photo with lightBlow out the photo with light

4. Како да создадете Vignette Effect

За овој последен дел, сè што е потребно е да исправиме некои од боите со Adjustment Layers пред да додадете драматичен ефект на вињета. 

Еве го нашиот состав досега. Одлична работа!

Image after agingImage after agingImage after aging

Чекор 1

Додајте нов слој за прилагодување на бојата под слој од рамка за слика. 

Поставете ја 3D LUT датотеката во Candlelight.CUBE и Blend режимот на Darken и намалете ја непроѕирноста до 86%.

Сега изгледа супер старински!

Add a color lookup adjustmentAdd a color lookup adjustmentAdd a color lookup adjustment

Чекор 2

Креирајте друг нов слој за прилагодување над изгледот на боја над слојот на рамката за слики.

Поставете ја датотеката 3D LUT на Fuji F125 Kodak 2395. Намалете ја непроѕирноста до 45%.

Add a second color lookupAdd a second color lookupAdd a second color lookup

Чекор 3

Пред да додадеме вињета, ајде креирајте сенка за рамката за слики. 

Десен клик на слојот со рамката за сликата и одете на Blending Options. Ставете Drop Shadow со следниве подесувања.

Add a Drop Shadow to the frameAdd a Drop Shadow to the frameAdd a Drop Shadow to the frame

Чекор 4

Да завршиме со ефект на вињета за повеќе драма. Ова ќе ви помогне да ја вклопите целокупната рамка за слика со оригиналната зелена позадина.

 Креирајте нов слој над сите други. 

Изберете ја алатката за градиент (G) и поставете ја на предната боја на транспарентна опција. Сега создаде рефлектирана линеарен градиент со темно сива боја #282828. Поставете го Blend режимот на слој на Multiply и намалете ја непроѕирноста до 88%.

Add a vignetteAdd a vignetteAdd a vignette

Слободно додадете и повеќе shadow на друг Нов Слој. Користете Soft Round Brush (0% цврстина / 10-30% непроѕирност) за да насликате повеќе темна сенка по должината на рабовите за појава на обоеност. 

Исто така го користав овој слој за да сликам суптилни бели гребнатини на сликата за уште повеќе стареење. 

Paint more shadowPaint more shadowPaint more shadow

Видете го резултатот подолу!

И за повеќе дури и забава, видете како вашата манипулација ќе изгледа кога ќе виси на ѕид. Тука ја користев сликата од внатрешната соба од Envato Elements за да го пробам овој изглед.

Picture hanging on the wallPicture hanging on the wallPicture hanging on the wall

Готово! Одлична работа!

Креативните млади и стари секогаш прават со она што го имаат. И во ова упатство, научивме како да создаваме автентични старински манипулации со користење на современи резерви и издржани елементи. 

Се надевам дека сте уживале во ова упатство! Како си? Споделете ги вашите коментари и резултатите подолу. 

За повеќе мануелни упатства како оваа, проверете ги овие линкови:

Vintage Victorian Photo Manipulation Photoshop tutorial by Melody NievesVintage Victorian Photo Manipulation Photoshop tutorial by Melody NievesVintage Victorian Photo Manipulation Photoshop tutorial by Melody Nieves
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads