1. Design & Illustration
  2. Animals

Кaко да креирате илустрација на поларна мечка во Adobe Illustrator

by
Read Time:6 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Еднаш, многу одамна на замрзнатиот Артикт живееше поларна мечка. Таа стоеше сама на глечер, чекајќи риба...

Денес, ќе научите како да го создадете ова животно во Adobe Illustrator. Доколку сакaте да добиете повеќе инспирација, тогаш погледнете на GraphicRiver. Таму ќе најдете голем број прекрасни слики од поларни мечки!

Некои од сликите таму можеби изгледаат сложени, но сега ќе ви покажам како да креирате поларна мечка користејќи основни форми.  Исто така ќе користиме Wrap effects и Pen Tool. За безгрижно да го користиме Pen Tool ќе користиме Smart Guides, кои ќе ни бидат од помош.

Да започнеме!

1. Како да создадеме сценарио

Чекор 1

По отворањето на нов документ (850 х 850 рх ширина и должина), ќе започнеме со креирање на позадината. Да направиме син квадрат: селектирајте го Rectangle Tool (M) и кликнете на вашата работна маса. Внесете 850рх висина и ширина и притиснете ОК. Изберете ја бојата на внатрешноста како што е прикажано на сликата подолу.

creating the backgroundcreating the backgroundcreating the background

Чекор 2

Потоа ќе додадеме потемен син правоаголник на долниот дел од сликата. Селектирајте ја позадината и направете копија пред позадината: Притиснете Control-C а потоа Control-F.  Потоа, со користење на Selecion Tool (V) насочете ја надолу. Променете ја бојата во внатрешноста. Ова ќе биде ледениот океан!

creating the oceancreating the oceancreating the ocean

Чекор 3

Сега ќе креираме слика со планини. За да започнеме со цртањето на планината ќе го користиме Pen Tool (P).  Селектирајте го Pen Tool(P) и одберете ја посакуваната боја на линијата, а внатрешноста нека остане безбојна. Бојата ќе ја промениме подоцна, па затоа за почеток одберете било каква боја на линијата.

Сега, едноставно притиснете на вашата работна маса. Ќе видите како точките ќе се поврзат со линијата.

drawing the mountainsdrawing the mountainsdrawing the mountains

Штом ќе го допрете почетокот на фигурата (првата anchor точка), ќе видите малото крукче, во близина на Pen Tool (L).  Додека го гледате ова крукче, притиснете на првата anchor точка, за да ја  затворите фигурата. Ако никогаш досега не сте ја користеле оваа алатка, тогаш би ви препорачал да ја пробате и да видите како работи.

finishing drawing the mountainsfinishing drawing the mountainsfinishing drawing the mountains

Само што ќе ја затворите фигурата, ќе можете да ја промените нејзината боја во потемно сина и да ја тргнете бојата на линијата. 

changing the color of the mountainschanging the color of the mountainschanging the color of the mountains

Чекор 4

Во овој чекор ќе продолжиме да работиме на сликата со планина. Но, за да бидеме попрецизни во цртањето на линиите, мораме да го подготвиме Smart Guides. Па, ќе одбереме View > Smart Guides (Control-U). Селектирајте ја Pen Tool (P) алатката и направете го посветлиот дел од планината.

creating the light part of the mountainscreating the light part of the mountainscreating the light part of the mountains

Направете го истото со сите други планини. Обидете се да завршите со резултат сличен на оној прикажан подолу.

continue creating the light parts of the mountainscontinue creating the light parts of the mountainscontinue creating the light parts of the mountains

Чекор 5

Користејќи ја истата техника, направете уште една група од потемно сини фигури.Треба да го имате овој редослед: светло син дел, среден син дел и потоа темен син дел за секоја планина. 

Ова ќе бидат нашите планини! 

creating the dark parts of the mountainscreating the dark parts of the mountainscreating the dark parts of the mountains

Чекор 6

На крај користејќи ја Pen Tool (P) алатката, креирајте глечер во подножјето на сликата, каде што ќе се наоѓа нашата мечка. Smart Guides ќе ви помогне да не излегувате од границата на позадината.

creating the glaciercreating the glaciercreating the glacier

Чекор 7

Сега ќе создадеме неколку облачиња! За да го направиме тоа, креирајте повеќе правоаголници, а потоа поставете ги заедно. Сега, направете уште облачиња за да завршите. 

creating the cloudscreating the cloudscreating the clouds

Чекор 8

За да го измазните обликот на облачињата, селектирајте еден од правоаголниците и обединете ги сите што го конструираат облакот со притискање на Unite копчето на Pathfinder прозорецот (Window > Pathfinder). За да ја измазните формата на облачињата, селектирајте ги сите и изберете Effect > Stylize > Round Corners… Во ново прозорче впишете радиус од 10 px

Само што креиравме место за живеење на нашата поларна мечка! 

smoothen the cloudssmoothen the cloudssmoothen the clouds

2. Како да ја креирате поларната мечка 

Чекор 1

За да ја креираме мечката, ќе започнеме со формирање на обликот на телото. Користејќи ја Rounded Rectangle алатката, направете бел правоаголник со заоблени агли.  За да добиете правоаголник со многу заоблени агли, најпрво направете мал правоаголник со заоблени агли ипотоа развлечете го. Или може да одите до View > Show Corner Widget и да ги модификувате краевите со влечење навнатре.

creating the body of the polar bearcreating the body of the polar bearcreating the body of the polar bear

Чекор 2

Сега креирајте помал бел правоаголник со заоблени рабови и прикачете го на горната лева страна до поголемиот заоблен правоаголник. Ова е главата. За да креирате око, додадете темно сива или црна елипса, користејќи ја Ellipse Tool (L) алатката.

creating the head of the polar bearcreating the head of the polar bearcreating the head of the polar bear

Чекор 3

За вратот, додадете бел правоаголник и поставете го помеѓу главата и телото. Потоа, користејќи ја Direct Selection Tool (A) алатката, тргнете ги појдовните точки за да ги поврзете главата и телото. 

creating the neck of the polar bearcreating the neck of the polar bearcreating the neck of the polar bear

Чекор 4

Сега ќе ги додадеме ушите. Креирајте три елипси- две големи и една помала елипса- и поставете ги како што е подолу прикажано. Променете ја бојата на внатрешноста на левата и средната овална форма за да ги наравите малку потемни. Внимавајте левото уво да остане зад главата (Control-X, Control-B).

creating the ears of the polar bearcreating the ears of the polar bearcreating the ears of the polar bear

Чекор 5

За муцката, креирајте уште еден правоаголник со заоблени рабови и прикачете го на левата страна од главата. 

creating the muzzle of the polar bearcreating the muzzle of the polar bearcreating the muzzle of the polar bear

Потоа ќе ја промениме формата, користејќи го Warp Effect: изберете Effect > Warp > Arc и прилагодете ги потребните опции. Проширете ја формата: селектирајте и изберете Object > Expand Appearance

warping the muzzle of the polar bearwarping the muzzle of the polar bearwarping the muzzle of the polar bear

Чекор 6

Сега ќе креираме нос од елипса. Конструирајте црна елипса и со користење на Direct Selection Tool (A) алатката поместете ги нагоре левите и десните појдовни точки.

creating the nose of the polar bearcreating the nose of the polar bearcreating the nose of the polar bear

Прикачете го носот на муцката на мечката.

placing the nose of the polar bearplacing the nose of the polar bearplacing the nose of the polar bear

Чекор 7

За опашката, креирајте друга мала елипса. Прикачете ја на горната десна страна од телото и свртете ја налево, како што е прикажано подолу на сликата.

creating the tail of the polar bearcreating the tail of the polar bearcreating the tail of the polar bear

Чекор 8

Сега ќе ги креираме нозете на мечката. Најпрво, конструирајте бел правоаголник со заоблени агли. Потоа променете ја формата: одберете Effect > Warp > Arch, а потоа внесете ги опциите наведени подолу. Проширете ја оваа форма (Object > Expand Appearance).

creating the leg of the polar bearcreating the leg of the polar bearcreating the leg of the polar bear

Прикачете ја ногата на телото. 

placing the leg of the polar bearplacing the leg of the polar bearplacing the leg of the polar bear

Чекор 9

За шепата, направете мала, бела елипса. Сега ќе го исечеме долниот дел од елипсата. За формата со која што ќе сечете, креирајте правоаголник со било која боја на внатрешноста. Внимавајте, овој правоаголник треба да го преклопува долниот дел на елипсата. Додека овие две форми се означени, притиснете го Minus Front копчето на Pathfinder прозорецот. Ќе ја добиеме само горната половина од елипсата. 

creating the paw of the polar bearcreating the paw of the polar bearcreating the paw of the polar bear

Прикачете ја оваа форма на долниот дел од ногата, како шепа. Задната нога е готова!

placing the paw of the polar bearplacing the paw of the polar bearplacing the paw of the polar bear

Чекор 10

Направете копија на ногата и прикачете ја на десниот дел од телото како предна нога.

creating another leg of the polar bearcreating another leg of the polar bearcreating another leg of the polar bear

Чекор 11

Сега направете копија на предната и задната нога, која ќе биде поставена назад (Control-C, Control-B). Направете ги потемни (користете ја Eyedropper Tool (I) алатката за да ја превземете истата боја како потемното уво) и дискретно поместете ги нозете кон лево. 

Внимавајте, новите потемни нозе треба да бидат зад целото тело.

Нашата мечка е готова! 

creating other legs of the polar bearcreating other legs of the polar bearcreating other legs of the polar bear

Заклучок

Завршивте! Одлична работа. Се надевам дека се навикнавте на комплицираниот Pen Tool и отсега многу ќе го користите или можеби веќе знаете како да го користите па ова ви е одлична вежба. Како и да е, среќен сум што бевте заедно со мене во текот на целиот курс! 

Се гледаме следниот пат!

final imagefinal imagefinal image
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads