Unlimited PS Actions, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Design & Illustration
 2. Text Effects

Како да создадете цртан ефект во Фотошоп

by
Difficulty:BeginnerLength:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Во ова упатство ќе ви покажам како да креирате лесен цртан текст текст, користејќи шема и слој стил.

Овој текстуален ефект што ќе го создадаваме е дел од стилот на цртани и стрипови од мојата колекција на цртани и стрип-книги.

Cartoon and Comic Book StylesCartoon and Comic Book StylesCartoon and Comic Book Styles
Стилови на цртани и стрипови

Средства за туторијалот

За време на ова упатство се користеа следниве средства:

Пред да започнете со креирање на текстуален ефект на цртан филм, преземете го и инсталирајте го фонтот и шаблонот во вашиот Фотошоп, а исто така и да ја преземете позадината.

Како да се вчита позадина на документот

Ние ќе ја користиме позадината Stars од Средствата во Туторијалот како позадина на документот.  Тоа е JPG датотека од 850 x 600 px.  Одете во File > Open и отворете star-background.jpg.

Star BackgroundStar BackgroundStar Background

Како да креирате и искривитe текст

Овој текстуален ефект е направен од еден слој, па можете да го зачувате како нов стил во палетата Стилови кога ќе завршите.

Чекор 1

Изберете ја алатката Вид и изберете го фонтот Brady Bunch Remastered.  Поставете ја големината на фонтот околу 212 pt.  Напиши "СМАШ!" со големи букви и со било која боја.

Type toolType toolType tool

Чекор 2

Сега треба да ги прошириме буквите. Изберете го текстот слој, а потоа отидете на панелот Character и променете го Tracking до -20.  Ако не можете да ја видите иконата на знакот, одете во Тип> Панели> Карактер панел.

Font trackingFont trackingFont tracking

Чекор 3

Последниот чекор пред да започнеме со примена на слојниот стил е да го искривиме нашиот текст.  Десен-клик со глувчето на текстот слој и изберете Warp Text од менито. Поставете го стилот во лак, изберете Хоризонтален и поставете го свиткување до 30% и хоризонтална дисторзија до -30%.  Сега притиснете ОК за да ги примените промените.

Warp textWarp textWarp text

Како да создадете цртан текст ефект

Чекор 1

Изберете го слојот SMASH! и кликнете двапати на слојот за да го примените следниов слој:

Додајте Stroke со овие поставки:

 • Големина: 10 px
 • Позиција: Надвор
 • Blend режим: Нормален
 • Непроѕирност: 100%
 • Тип за пополнување: градиент
 • Стил: Shape Burst
 • Агол: 0 °
 • Штиклирајте ја Dither кутијата
 • Поставете го градиентот со овие 2 застанувања на бои:
 • Прво градиент Боја #f80000 и Локација на 45%
 • Втор градиент Боја #000000 и Локација на 59%
Add a StrokeAdd a StrokeAdd a Stroke

Чекор 2

Додајте Inner Shadow со овие поставки:

 • Blend режим: Нормален со боја #fff000
 • Непроѕирност: 100%
 • Отстранете ја ознаката Use Global Light пред да го наместите аголот: 180 °
 • Растојание: 3 px
 • Choke: 100%
 • Големина: 0 px
 • Штиклирајте ја кутијата со Anti-aliased
Add an Inner ShadowAdd an Inner ShadowAdd an Inner Shadow

Чекор 3

Додајте ефект на Satin со овие поставки:

 • Blend режим: Нормален со Боја #fff000
 • Непроѕирност: 100%
 • Агол: 90 °
 • Растојание: 2 px
 • Големина: 0 px
 • Штиклирајте ја Anti-aliased кутијата
 • Отштиклирајте го полето Invert, ако е означено
Add a SatinAdd a SatinAdd a Satin

Чекор 4

Додајте прекривка во боја со овие поставки:

 • Blend режим: Multiply
 • Кликнете на полето Боја и изберете боја #fff000
 • Непроѕирност: 100%
Add a Color OverlayAdd a Color OverlayAdd a Color Overlay

Чекор 5

Додај Pattern Overlay со овие поставки:

 • Кликнете на полето Шаблон и изберете ја патеката Црвена Точка
 • Непроѕирност: 100%
 • Скала: 100%

Сега можете да ја промените позицијата на шаблонот: само кликнете со левото копче и влечете го глувчето над текстот во документот за да го движите модот нагоре или надолу.

Add a Pattern OverlayAdd a Pattern OverlayAdd a Pattern Overlay

Чекор 6

Додај надворешен сјај со овие поставки:

 • Blend режим: Нормален
 • Непроѕирност: 100%
 • Поставете ја Боја на сјај#fff000
 • Техника: поцврста
 • Ширење: 94%
 • Големина: 11 px
 • Штиклирајте ја кутијата Anti-aliased
Add an Outer GlowAdd an Outer GlowAdd an Outer Glow

Чекор 7

Како последен чекор, додадете Drop Shadow со овие поставки:

 • Blend режим: Multiply и одберете Боја #000000
 • Непроѕирност: 100%
 • Отстранете ја ознаката Use Global Light пред да го наместите аголот: 120 °
 • Растојание: 8 px
 • Spread: 100%
 • Големина: 20 px
 • Штиклирајте ја кутијата Anti-aliased

Притиснете OK за да го примените стилот на слојот.

Add a Drop ShadowAdd a Drop ShadowAdd a Drop Shadow

Честитки! Готови сте!

Во ова упатство, научивте како да креирате текстуален ефект на цртан филм во Adobe Photoshop.

Почнавме со создавање и искривување на нашиот текст, а потоа додадовме повеќе различни ефекти со цел да го создадеме нашиот последен текст ефект.

Final ResultFinal ResultFinal Result

Се надевам дека сте го уживале ова упатство, и ако ви се допаѓа конечниот ефект, не заборавајте да го зачувате овој стил во вашата палета на Стилови на слоеви за идните проекти.

Овој текст ефект што го создадовме е дел од стилот на цртани и стрипови.

Cartoon and Comic Book StylesCartoon and Comic Book StylesCartoon and Comic Book Styles
Стил на цртани и стрипови.
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.