1. Design & Illustration
  2. Illustration

Како да креирате текстури за коса и крзно во Photoshop Користејќи ги касетите на Kyle T Webster 

by
Read Time:10 minsLanguages:
This post is part of a series called Science Week.
How to Create a Retro Poster With an Astronaut Child in Adobe Illustrator

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Цртежите животни ми е страст. Можеби сте забележале дека многу животни, посебно цицачи како луѓето и приматите, имаат коса и крзно. Цртежот од крзно може да биде неверојатно одземаат многу време.  Кога дознав за поставувањата на Adobe Exclusive Brush на Кајл Т Вебстер во Adobe Photoshop CC 2018, јас бев многу заинтересиран да им одам да видам како ќе го подобрат мојот тек на работа. 

Избрав Даме Џејн Гудал, британски приматолог и антрополог, за оваа илустрација да ги испробате четките за коса и косата.  Јане е инспиративна и го посвети својот живот на разбирање на примати, па решив да создадам илустрација за неа и еден од нејзините сакани пријатели шимпанзо. Еве малку за неа: 

"Се смета дека е главен експерт за шимпанзата во светот, Гудал е позната по нејзината 55-годишна студија за социјалните и семејните интеракции на дивите шимпанза, бидејќи таа првпат отиде во националниот парк Гомбе Тек, Танзанија во 1960 година.  Таа е основач на Институтот Џејн Гудал и програмата "Корени и пукања", и интензивно работеше на прашањата за зачувување и заштита на животните.  Таа е членка на одборот на Проектот за нечовечни права од своето основање во 1996 година. Во април 2002 година, таа беше назначена за посредник на ОН за мир. " 

Извор: https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall

Овој туторијал ќе се фокусира на употребата на Adobe Exclusive Brush поставувањата на Kyle T Webster наместо техники за цртање. Јас ќе покажам како создавам база за илустрација со Kyle T Webster Gouache Set, а потоа имплицирам детали брзо и ефикасно користење на Kyle T Webster Concept Brush Постави заедно со малку измени што ги спроведувам на патот.

Чувствувам дека овие четковци не се наменети да се користат како марки - тие би можеле да станат многу препознатливи сами и да го намалат целокупниот имиџ. Во ова упатство, ќе се фокусирам на коса и крзно, и ќе видите како ќе ги користам четките што секој може да ги користи и како ќе изгледаат откако ќе ги додадам моите детали преку врвот. 

Во овој водич, ќе покријам:

  1. Како да добиете бесплатен седумдневен тест на Adobe Photoshop CC и комплетната ексклузивна четка на Kyle T Webster 
  2. Планирање на скица
  3. Планирање на боите
  4. Креирање рамнини
  5. Додавање коса и текстури на крзно
  6. Додавање на крајните допири

Средства на водичов

За овој водич јас ќе користам:

Ве молиме запомнете: Графичка таблета со чувствителност на притисок е од суштинско значење за Kyle T Webster Brush Setets да функционира правилно. 

За ова упатство, ќе ви треба основни познавања за тоа како функционира Photoshop и да биде запознаен со тоа како да креирате маски за клипинг, да ја задржувате транспарентноста и да ги користите режимите за мешање.  Ние ќе се концентрираме на четкичките на Кајл Т. Вебстер повеќе од илустрација. Ќе научите како да ги комбинирате и менувате овие четки за да го забрзате работниот процес.

Без понатамошно разбирање, ќе објаснам како можете да ги добиете вашите раце на овие ексклузивни прекрасни четки. Не секирај - ако немате Adobe Photoshop CC 2018 претплата, можете да видите како овие четки работат со бесплатен седумдневен обид.

1. Како да добиете бесплатен пробен период од Adobe Photoshop CC и комплет со ексклузивни четки на Кајл Т. Вебстер

Чекор 1

Четките на Кајл Т Вебстер се сега исклучиво достапни преку Adobe Photoshop CC и можете да добиете бесплатен седумдневен обид да ги пробате! 

Adobe Photoshop CC Trial Download Window ScreenshotAdobe Photoshop CC Trial Download Window ScreenshotAdobe Photoshop CC Trial Download Window Screenshot

Чекор 2

Откако ќе го инсталирате Adobe Photoshop CC Trial во согласност со упатствата за поставување, треба да ги преземете четкичките на Kyle од веб-страницата на Adobe.  Некои од четките на Kyle доаѓаат со Photoshop CC како стандард (општите четки, четките за суви медиуми, четките за влажни медиуми и четките за специјални ефекти), а има и додатоци достапни за преземање од Adobe. Еве, јас ќе ви покажам како да го направите тоа!

Во Photoshop CC, притиснете F5 за да го прикажете панелот Brushes, кликнете на иконата за стек во горниот десен агол и кликнете на Get More Brushes.

Get More Brushes DialogueGet More Brushes DialogueGet More Brushes Dialogue

Чекор 3

Со кликнување на Get More Brushes ќе ве однесе до Преземете ексклузивни четки од делот на Кајл Т. Вебстер на веб-сајтот на Adobe Photoshop CC.

Постои огромен избор на четки за секоја илустрација. Ги избрав поставките на Гуаче и Концептот. Притиснете Преземи за да ги преземете комплетите на четките на вашиот диск на избор.

Kyle T Webster Gouache and Concept Brushes from AdobeKyle T Webster Gouache and Concept Brushes from AdobeKyle T Webster Gouache and Concept Brushes from Adobe

Чекор 4

Откако ќе ги преземете .abr датотеките (Adobe Brush File), изберете Import Brushes од опаѓачкото мени на иконата за стек.

Adobe Photoshop CC Import BrushesAdobe Photoshop CC Import BrushesAdobe Photoshop CC Import Brushes

Чекор 5

Следно, отидете до местото каде што сте ги презеле четките - во мојот случај, ова е во папката Adobe Photoshop CC 2018 / Presets / Brushes. Забележете дека овие упатства се за Windows, а оперативните системи на Mac може да ги инсталираат поинаку.

Вашиот директориум ќе изгледа вака:

(Your Local Disk) C:/YOUR NAME/AppData/Roaming/Adobe/Adobe Photoshop CC 2018/Presets/Brushes 

Кликнете на еден од четките поставувања, и притиснете го копчето Вчитај на дното од кутијата. Повторете го овој чекор за другиот четковски сет - за жал не можете да изберете повеќе множества на .abr четки.

Kyle T Webster Brush Load LocationKyle T Webster Brush Load LocationKyle T Webster Brush Load Location

Чекор 6

Откако ќе ја вчитате секоја .abr датотека, во прозорецот Brushes ќе видите дека постојат две нови папки: 'gouache' и 'concept'.

Loaded Kyle T Webster Gouache and Concept BrushesLoaded Kyle T Webster Gouache and Concept BrushesLoaded Kyle T Webster Gouache and Concept Brushes

Чекор 7

Кликнете на стрелката до името на секоја папка за да ја видите неговата содржина. Она што го сакам за Adobe Photoshop CC е дека сега можете да ги видите потезите заедно со името на четката, што го олеснува наоѓањето на она што ви треба многу полесно. 

Еве што поставува четките изгледа како во дијалогот на Adobe Photoshop CC Brush.

Сетот Гуаче:

Kyle T Webster Gouache Brush SetKyle T Webster Gouache Brush SetKyle T Webster Gouache Brush Set

Големиот сет Концепт:

Kyle T Webster Concept Brush SetKyle T Webster Concept Brush SetKyle T Webster Concept Brush Set

Сега сме спремни да цртаме и боиме!

2. Како да ја планирате скицата на Џејн Гудал и шимпанзо

Бидејќи ова упатство се концентрира на тоа како да се користат некои од Adobe Photoshop CC Exclusive Kyle T Webster Brushes, јас подготвив скица на Џејн Гудал и шимпанзото што имаа утеха и покажаа взаемна благодарност еден за друг.  Во моментов, јас сум за кружни композиции, па почувствував дека ќе биде совршено да го заокружи (добие?) Со граница на лисја. 

Greyscale Sketch of a Chimpanzee Jane GoodallGreyscale Sketch of a Chimpanzee Jane GoodallGreyscale Sketch of a Chimpanzee Jane Goodall

3. Како да ги планирате боите за илустрација

Пред да почнам да обојувам илустрација, јас секогаш создавам неколку палети за да се осигурам дека имам правилно расположение за парче. Ова е важен чекор како вашите клиенти ќе сакаат да видат различни идеи пред да се посветат на финалниот дел. 

Исто така, знаев неколку фактори. На пример, Џејн мораше да биде кавкаска жена со русокоса коса и бледа зелена кошула, додека шимпанзото беше црно, иако многу референтни слики ги покажуваат како сина црна боја.  Важно е во сликите да имаат хармонија со вашите бои (освен ако, се разбира, тоа е намерно избор да се изберат непријатни бои!). 

Three Colour Tests For The Jane Goodall IllustrationThree Colour Tests For The Jane Goodall IllustrationThree Colour Tests For The Jane Goodall Illustration

Почувствував дека 3 беше посреќна, попријатна опција, но јас исто така ми се допадна темнината на преден план во 1, па ги комбинирав за да ја направам границата поп! 

Jane Goodall Final Colour PaletteJane Goodall Final Colour PaletteJane Goodall Final Colour Palette

Јас ќе се осврнам на оваа слика кога ќе го насликам уметничкото дело. 

4. Креирање на станови: краток преглед

Kyle's Paintbox - Gouache Perfecto во Gouache Set е потполно именуван бидејќи е совршен за создавање станови поради неговата мазна раб и висока густина.

Kyles Paintbox - Gouache PerfectoKyles Paintbox - Gouache PerfectoKyles Paintbox - Gouache Perfecto

Еве го создадов gif за да покажам како секој слој е блокиран еден од друг. Повеќе информации може да се најдат во мојот Креирај дигитално сликање на зомби од нула во Adobe Photoshop туториал. Становите се одлична алатка при креирање на слики, бидејќи тие можат да се користат за да се маскираат областите, да се затвора транспарентноста, да се креираат клипинг маски и да се додаде рамна основа на бои за работа на врвот. 


5. Како да се додаде текстури за коса и крзно

Погледни го ова величествено суштество! Го сакам блузот, натовите и црнците кои го носат крзното жив. 

PhotoDune Image - Chimpanzee by macropixel PhotoDune Image - Chimpanzee by macropixel PhotoDune Image - Chimpanzee by macropixel

Јас ќе ви покажам како ги користам Kyle's Concept Brushes - Sir Hairy Long 2 (фантастично име!) За да го создадам овој ефект и да го применам на мојата илустрација.

Чекор 1

Изберете ги Концептните Четки на Кајл - Сер Влакнест Долг 2 четка. Забележете како цевките на косата го следат насоката на четката. Ова ќе направи лесна работа за создавање на крзно на нашиот примитивен пријател.

Kyle Concept Brushes - Sir Hairy Long 2Kyle Concept Brushes - Sir Hairy Long 2Kyle Concept Brushes - Sir Hairy Long 2

Чекор 2

Создадете база за крзно со темна боја на морнарицата. Ако го создадовте ова за една илустрација, ќе ја имате поставената рамна основна боја. Овој пример е направено над бело за да се прикаже јасно насоката на крзно. 

Chimpanzee Fur - Base Layer and Colour SwatchesChimpanzee Fur - Base Layer and Colour SwatchesChimpanzee Fur - Base Layer and Colour Swatches

Чекор 3

Следно, изберете средно-сина боја со притискање Alt со избраната алатка за четка (B). Намалете ја големината на четката со притискање на копчето [. Можете да ја зголемите големината на четката со притискање на копчето ] . Понесете средно-сина боја над централната област на темната основа за да креирате означена површина.

Chimpanzee Fur - Midtones and Colour SwatchesChimpanzee Fur - Midtones and Colour SwatchesChimpanzee Fur - Midtones and Colour Swatches

Чекор 4

Next, colour picking the lightest blue using the Alt key from your swatches, reduce the size of the brush slightly using [ and ] and paint roughly over the middle of the mid-blue colour, keeping in mind the direction of the hair.

Chimpanzee Fur Highlights Colour SwatchesChimpanzee Fur Highlights Colour SwatchesChimpanzee Fur Highlights Colour Swatches

Чекор 5

Еве, јас сè уште ја користам истата четка, но ја направив неверојатно мала. Додавајќи дополнителен примерок од светло сина боја, јас цртам во некои мали ленти за да ги прикажам врвовите на влакната. 

ПРО СОВЕТ: да се даде изглед на меко или нерамномерно крзно, додадете неколку точки до рабовите на најлесните области.

За да додадам контраст, додадов неколку потемни подрачја до работ на светлината. Ова ја дава длабочината на крзно и димензијата. 

Chimpanzee Fur - DetailsChimpanzee Fur - DetailsChimpanzee Fur - Details

Чекор 6

Носење на користење на Kyle's Concept Brushes - Sir Hairy Long 2 четка, земам малку потемна златно-кафена боја и почнувам да ја дефинирам општата насока на косата на скалпот и во конска опашка.

Jane Hair BaseJane Hair BaseJane Hair Base

Чекор 7

Овде можете да видите дека ја омекнував косата со кратки потези од основната боја за да добијам природен изглед и да го скршам тврдиот, неприроден раб. 

Jane Hair Edge DetailsJane Hair Edge DetailsJane Hair Edge Details

Чекор 8

Нежно го продолжувате истиот процес како и кај шимпанзото, од темни на светлина со помали и помали потези, и додавајќи осветлувања каде што светлината природно би ја погодила. 

Jane Hair Midtone DetailsJane Hair Midtone DetailsJane Hair Midtone Details

Чекор 9

Следно, ние се разменуваме со Kyle's Concept Brushes - Sir Hairy Long 1 со најтемната боја на мед која одговара на контурите на главата. Косата навистина почнува да оживува овде!

Jane Hair Darker DetailsJane Hair Darker DetailsJane Hair Darker Details

Чекор 10

Следно, навлегував во косата со најлесниот меден тон. Правилото на палецот е полесна боја, толку полесни се помалку ударите со мозочен удар! 

Jane Hair HighlightsJane Hair HighlightsJane Hair Highlights

Чекор 11

Навистина сум среќен како излегува косата. Сепак, ни требаат хаос во мешавината! Не фризурата е секогаш совршена, и секогаш има скитници - особено во џунглата! 

KYLE Ultimate Pencil HardKYLE Ultimate Pencil HardKYLE Ultimate Pencil Hard

Трампа до KYLE Ultimate Pencil Тврста четка за детали и скицирајте ја косата која се протега околу увото, по репенот и низ скалпот.

Jane Hair DetailsJane Hair DetailsJane Hair Details

Чекор 12

Изберете Kyle's Concept Brushes крзно Животински лева четка.

Kyles Concept Brushes - Fur Animal Left Kyles Concept Brushes - Fur Animal Left Kyles Concept Brushes - Fur Animal Left

Еве, отидов преку рака со Kyle's Concept Brushes - крзно животно лево, работејќи низ swatches во четката демонстрација погоре од темни на светлина.

Adding Details To The ChimpanzeeAdding Details To The ChimpanzeeAdding Details To The Chimpanzee

Чекор 13

За деталите за шимпанзото, јас користев Kyle's Concept Brushes - Sir Hairy Short 1 по должината на главата во морнарско сино и над скалпот во светло сина боја за да го покажам сјајот и текстурата.

Kyles Concept Brushes - Sir Hairy Short 1 Kyles Concept Brushes - Sir Hairy Short 1 Kyles Concept Brushes - Sir Hairy Short 1

Chimpanzee Head DetailChimpanzee Head DetailChimpanzee Head Detail

6. Како да додадете завршни допирачи

Чекор 1

Следно, ние ја избираме KYLE Ultimate Pencil Hard четка и додадете малку длабочина со избирање бои (притиснете Alt на тастатурата) крзно околу рацете и раката на Џејн од шимпанзото и со тоа што ќе се преклопуваат со прстите.

Fur details around Janes HandsFur details around Janes HandsFur details around Janes Hands

Чекор 2

Еве, за да додадам некоја длабока длабочина, создадов клипс-маска поставена на Умножување и насликана во некои темни области над нејзината коса, каде што некои лисја ќе фрлат сенки.

Close Up Of Jane With Leaf ShadowsClose Up Of Jane With Leaf ShadowsClose Up Of Jane With Leaf Shadows

Завршна илустрација

Додека четкичките на Кајл се фантастични, забележете дека за да добиете точен изглед што го сакате, можеби ќе треба малку да ги прилагодите поставките.  Неколку работи работат директно од кутијата, но со користење на четки на Kyle T Webster и Adobe Photoshop CC, може да се добие многу блиску. Се надевам дека уживавте во следењето на ова упатство и научив неколку работи на патот.

Ви благодариме за читањето на ова упатство, и ве молам да ми кажете дали ова е корисно! 

Finished Jane Goodall Chimpanzee IllustrationFinished Jane Goodall Chimpanzee IllustrationFinished Jane Goodall Chimpanzee Illustration

Ако ви се допадна ова упатство, молам погледни го мојот курс за креирање и примена на текстури за илустрации во Adobe Photoshop.

One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads