Unlimited WordPress themes, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Drawing
Design

Дигитално цртање за почетници: Дигитално засенчување

by
Difficulty:BeginnerLength:ShortLanguages:
This post is part of a series called Digital Drawing for Beginners.
Digital Drawing for Beginners: From Sketching to Line Art
Digital Drawing for Beginners: Before You Publish Your Drawing

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Едно парче уметност се уште е цртеж, но што ако сакаше да стане пореално? Во оваа лекција, јас ќе ви покажам како можете да ги користите дигиталните алатки за брзо да ја декорирате вашата уметничка линија.

Не заборавајте да ја научите нашата претходна лекција, Од Sketching to Line Art, и да ги преземете изворните датотеки за овој курс.

Дигитално засенчување

Нашата цел ќе биде да се постигне изглед на традиционален цртеж. Процесот на засенчување и цртање трае многу време, бидејќи не можете едноставно да ги нацртате сенките со големата четка. Ова ќе биде сликање.

На крајот, сето тоа се сведува на создавање на вашите повторувачки обрасци, што е лесно, но потребно е многу време. Исто така, бара постојана концентрација, бидејќи е многу лесно да се премине некои граници ако не сте внимателни.

Подгответе ја вашата уметност за засенчување

Чекор 1

Во Photoshop, ние можеме да го направиме овој процес побрз со користење на клипинг маски. Намалете ја непроѕирноста на уметноста на линијата и создајте нов слој.

Reduce the Opacity and create a new layer

Чекор 2

Земете четка за мастило и изберете светла боја.

Pick a bright colour

Чекор 3

Анализирајте ја вашата линиска уметност и одберете кои линии ги наведуваат одделните елементи. Пополнете такви контури со боја, но не правете два елемента од една боја да се допирате едни со други.  Обидете се да бидете колку што е можно попрецизни, следејќи ја строгата уметност. Кога нема друга област, може да ја наполните бојата без да го допрете оној кој веќе е обоен, создадете нов слој подолу и изберете друга боја.

Повторете го процесот. Боја одделни области без допирање на областите на бојата што моментално ја користите.  Сега можете да бидете помалку внимателни затоа што делови од бојата ќе бидат покриени со слојот погоре. Повторете го процесот и ги имате сите области обоени. Во мојот случај, потребни се четири слоја за да се обои целата роза.

Four coloured sections

Чекор 4

Повлечете ја линиската уметност над нив за повторно да ја видите.

Сакате повеќе?

Ако сте сигурни дека ви се допаѓа конечниот резултат, следете ме на последната лекција за да научите како да подготвите дигитален цртеж за објавување.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.