1. Design & Illustration
  2. Photo Manipulation

Како да креирате манипулација со фотографии на летачки соци за почетници со Photoshop

by
Read Time:7 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Во ова упатство ќе ви покажам како да креирате уметнички дела со летачки був користејќи едноставни техники за манипулација со фотографии.

Ќе користиме три слики на акции: еден за позадина, еден за главниот субјект, и еден за преден план. Ќе научите како да ги комбинирате и организирате елементите врз основа на нивната леснотија користејќи слоеви за прилагодување, маскирање и четки.

Во последниот дел, ќе научите како да креирате светлина користејќи лесна техника која може да се примени на различни фотографии.

Средства за упатството

Во текот на изработката на ова упатство се користеа следниве средства:

1. Како да ја додадете шумската позадина

Чекор 1

Креирајте нов документ од 2000 x 1333 px во Photoshop со дадените поставки:

new filenew filenew file

Чекор 2

Отворете ја сликата на шуми. Повлечете ја оваа слика во бело платно користејќи ја алатката за движење (V).

add forestadd forestadd forest

Чекор 3

Зафатената позадина ќе го направи главниот субјект (бувот) помалку извонреден. Ќе користиме популарна техника за да изгледа одделно од главниот предмет.

Одете во Filter> Blur> Gaussian Blur и променете го радиусот. Радиусот ќе зависи од острината на позадинската слика што ја користите и колку е голема. Повлечете го копчето Радиус додека не добиете сличен резултат на оној подолу или посакуваниот резултат. Во овој случај, јас го поставив до 8 px.

forest gaussian blurforest gaussian blurforest gaussian blur

Чекор 4

Позадината изгледа малку премногу темна и полна со контраст, додека ние се стремиме да ја направиме посветла и магла. Одете до Layer> New Adjustment Layer> Curves и зголемете ја светлината.

forest curves 1forest curves 1forest curves 1

Изберете маска за слоеви Curves и активирајте мека круг четка со црна боја (мека црна четка) за да насликате на следната област. Ќе додадеме светлина на средниот дел и ќе ја осветлиме подоцна.

forest curves 1 maskingforest curves 1 maskingforest curves 1 masking

Чекор 5

Додадете друга крива и прилагодете ја светлината на двете страни посилно Користете мека црна четка за да го избришете средниот дел од истата причина како и во претходниот чекор.

forest curves 2forest curves 2forest curves 2

2. Како да го додадете дрвото

Чекор 1

Отворете ја сликата со дрвото. Изолирајте го дрвото со помош на алатката Polygonal Lasso Tool (L) и поставете го на десната страна на платното.

add treeadd treeadd tree

Свртете го дрвото хоризонтално со избирање Уреди> Трансформирај> Флип хоризонтално за да креирате подобра рамка за целата сцена.

flip treeflip treeflip tree

Чекор 2

Има некои несакани детали на дрвото. Hit Control-Shift-N за да создадете нов слој над слојот на дрво. Поставете го како Клипинг маска со притискање на Control-Alt-G и активирајте ја алатката за клонирање (S). Користете ја оваа алатка за да ги отстраните означените детали.

tree cloningtree cloningtree cloning

Чекор 3

Десниот дел од дрвото изгледа недостасува (извалкана гранка). За да ја поправите, одберете ја левата гранка на дрвото користејќи ја алатката Лассо и додајте ја во пропуштената површина на постоечкото дрво.

add branchadd branchadd branch

Кликнете на втората икона на дното од панелот Layers за да додадете маска на овој слој. Користете средно цврста црна четка за да ги отстраните тврдите рабови и да ја помешате гранката со големото дрво.

branch maskingbranch maskingbranch masking

Чекор 4

Направете нов слој над гранката и поставете го како Clipping Mask. Користете ја алатката за клонирање за да го отстраните несаканото ливче на врвот на оваа гранка.

branch cloningbranch cloningbranch cloning

Чекор 5

Изберете го дрвото, гранката и слоевите за клонирање и притиснете Control-G за да направите група за нив. Променете го овој режим на групата од Премин до Нормално 100%. Додајте слој за прилагодување на боја / сатурација и доведете ја вредноста на сатурацијата на -87.

tree hue saturationtree hue saturationtree hue saturation

Чекор 6

Користете слој за прилагодување на фото филтерот и изберете боја # 8fc9eb.

tree photo filter tree photo filter tree photo filter

Чекор 7

Направете слој за прилагодување на кривите и ја намалувате лесноста. Тоа е за зајакнување на сенката на скриените области на дрвото. На оваа маска за слој, користете мека црна четка за да ја избришете контурата и предниот дел на дрвото. Ние се стремиме да додадеме светло на лево, така што предниот дел на дрвото треба да биде светло.

tree curves 1tree curves 1tree curves 1

Чекор 8

Додајте уште еден слој за прилагодување на кривата за да го осветлите предниот дел на дрвото. Изберете маска за слоеви Curves и насликајте ги засечените површини на дрвото, за да не влијаат овој слој за прилагодување.

tree curves 2tree curves 2tree curves 2

Чекор 9

Некои делови на предната страна на дрвото сè уште не се светли и изгледаат малку рамни. За да го поправите, направете нов слој над слојот на клонот, променете го режимот на Overlay 100% и пополнете со 50% сива боја.

DB new fileDB new fileDB new file

Изберете Dodge and Burn Tool (O) со опсег Midtones, изложеност околу 20-25% за да го осветлите предниот дел на дрвото и да насликате повеќе детали за оваа област. Измерете ја големината на четката за да постигнете подобар резултат. Можете да видите како го сторив тоа со Нормален режим и резултатот со режим на преклопување.

DB result normal modeDB result normal modeDB result normal mode
DB overlay modeDB overlay modeDB overlay mode

Чекор 10

Нанесете затајување и горење до гранката користејќи го истиот метод.

branch DBbranch DBbranch DB

3. Како да се стави бувот

Чекор 1

Отворете ја сликата со був. Како што има бела позадина, користете ја алатката за магична пајажина (W) за да ја изолирате бувот и да ја додадете во левиот дел од главното платно.

add owladd owladd owl

Чекор 2

Направете слој за прилагодување на кривата и ја зголемувате лесноста. На оваа маска на слој, користете мека црна четка за да ја избришете светлината на скриените подрачја (под и внатре во крилата и долниот дел од телото) и средишниот врв на главата на укот (како што е доволно светло). Ние треба ефектот да биде видлив само на подрачјата кои се изложени на светлината.

owl curvesowl curvesowl curves

Чекор 3

Додајте слој за прилагодување на фото филтерот и изберете боја # 43bff2.

owl photo filterowl photo filterowl photo filter

Чекор 4

Направете нов слој, го промените режимот на Overlay 100% и пополнете со 50% сива боја. Користете ја Dodge and Burn Tool за да ги насочите некои детали за крилата, опашката и канџите.

owl DBowl DBowl DB
owl DB resultowl DB resultowl DB result

4. Како да го направите базното прилагодување

Чекор 1

Направете слој за прилагодување на градиентот на врвот на слоевите и изберете ги боите # e10019 и # 00601b. Намалете ја Непроѕирноста на овој слој на 20%.

whole scene gradient map 1whole scene gradient map 1whole scene gradient map 1

Чекор 2

Направете друг слој за прилагодување на градиентот и изберете ги боите # 052e3c и # 91c6e1. Променете го овој режим на слој на Soft Light 100%.

whole scene gradient map 2whole scene gradient map 2whole scene gradient map 2

Чекор 3

Користете слој за прилагодување на Фото Филтер и изберете боја на цијан (# 00acec).

whole scene photo filterwhole scene photo filterwhole scene photo filter

Чекор 4

Направете слој за прилагодување на кривата и малку ја зголемувајте лесноста. Користете мека црна четка за да насликате на рабовите, освен средната област, каде што сакаме да додадеме светлина.

whole scene curveswhole scene curveswhole scene curves

Чекор 5

Додајте слој за подесување на вибрации за да ги подобрите боите.

whole scene vibrance 1whole scene vibrance 1whole scene vibrance 1

5. Како да се создаде финалето светло

Чекор 1

Во оваа фаза ќе создадеме светлина користејќи лесна техника. Го користам во повеќето мои проекти, и тоа е многу едноставно.

Јас користам два слоја, првиот со Линеар Доџ режим, а вториот со режим на преклопување. На првиот слој, користете темно тон за четката, обично во бои со црвена, златна, виолетова или жолта боја, за да создадете сјај на светлина. Користената боја ќе зависи од бојата на позадината - тие можат да бидат компатибилни или контрастни бои. Вие не треба да користите премногу темни тонови за четката, како и со режимот Линеарна доџа, ефектот ќе биде главно невидлив.

На вториот слој, користете светла боја за да создадете белег. Ако позадинската слика е премногу темна, можете да насликате повеќе ознака на нов слој со користење на полесна боја на четка, зачувување на Нормален режим или менување на режим на преклопување.

Во нашиот случај, позадината има цијан боја, така што енергичното златно светло ќе работи совршено на неа. Прво, креирајте нов слој и користете мека четка со бојата # 391508 за да ја насликате областа над бувот и некои области на предниот дел на дрвото. Измете го овој слоен режим на Linear Dodge 100%.

light 1 normal modelight 1 normal modelight 1 normal mode
light 1 linear dodge modelight 1 linear dodge modelight 1 linear dodge mode

Чекор 2

Направете нов слој и користете жолта четка (# f7c474) за да насликате осветлување и рефлектираната светлина на бувот и дрвото. Можете да користите маска за слој за да ја намалите светлината на областите кои беа премногу извршени. Како што рековме, поставете го слојниот режим на Overlay 100%.

light 2 normal modelight 2 normal modelight 2 normal mode
light 2 overlay modelight 2 overlay modelight 2 overlay mode

Чекор 3

Направете слој за подесување на вибрации за да го подобрите конечниот ефект.

whole scene vibrance 2whole scene vibrance 2whole scene vibrance 2

Честитки, сте направиле!

Се надевам дека сте уживале во моето упатство и научив нешто ново. Слободно можете да ги споделите вашите идеи или коментари во полето подолу - би сакал да ги видам. Уживајте во Photoshopping!

final resultfinal resultfinal result
One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads