Unlimited PS Actions, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Design & Illustration
 2. Text Effects

Како да создадете текстуален ефект на Aquaman во Adobe Photoshop

by
Difficulty:IntermediateLength:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product image
What You'll Be Creating

Ова упатство ќе ви покаже како да ги користите стилови на слоеви, текстури, четки, со куп алатки и прилагодувања за да креирате текстуален ефект инспириран од акваманот филм постер. Ајде да почнеме!

Овој текстуален ефект беше инспириран од многуте Стилови на Слоеви достапни на GraphicRiver.

Упатство средства

Во текот на изработката на ова упатство се користеа следниве средства:

 • Lato Heavy font
 • Под текстура на вода од Дадријан
 • Светлински зраци со спиритис-акции
 • Финес Ф. Текстура берза од redwolf518stock
 • Метални безшевни текстури со жожо-ојој
 • ојој од сино од darkwood67
 • Гранџ-Позади од Крисдиг
 • Ур чакал од DivsM-акции
 • 30 Awsome леќа Flare од mbarekamsoftgfx
 • Слободен вода Splash Фотошоп четки од Brusheezy.com
 • Четки за вода со скршеници од Серкенил
 • Бетонски груба 5 од artboy2007

1. Како да креирате позадина

Чекор 1

Направете нов документ од 3000 x 2071 px, кликнете на иконата Create new fill or adjustment на дното од панелот Layers и изберете Gradient.

Направете го градиентното пополнување користејќи ги Боите # 297f82 налево, # 1a3344 во средината и # 0d1018 надесно.

Променете го Style to Radial и кликнете-повлечете го центарот на градиентот за да го поставите на врвот на документот.

Зголемете ја вредноста на скалата на 200 и проверете ја кутијата.

Gradient Fill Layer

Чекор 2

Одете во Датотека> Стави врзана, отворете ја сликата под текстура под вода и одете до Image> Adjustments> Hue / Saturation за да ја смените вредноста на заситеноста на -100.

HueSaturation

Чекор 3

Променете го режимот за вклопување на текстуалниот слој на Dodge во боја.

Change the Blend Mode

Чекор 4

Одете во Уреди> Трансформирај> Извинете, одберете Arc од Warp менито во полето Опции и кликнете-повлечете ја контролната точка за да добиете резултат што го сакате.

Warp Mode

Чекор 5

Притиснете го копчето "Врати" за да ги извршите промените и кликнете на иконата Add layer mask на дното на панелот Layers.

Add a Layer Mask

Чекор 6

Изберете ја алатката за градиенти, поставете ги боите на пределот и позадината на бело и црно, одберете го подигнување на основата на позадината и кликнете на иконата Радијална градиент во полето Опции.

Изберете ја маската на маската и кликнете-влечете од врвот на документот до неговото дно за да креирате маска за градиент.

Create a Gradient Mask

2. Како да додадете четка за светлосни зраци

Чекор 1

Изберете ја алатката Четка и создадете нов слој и именувајте ја Светлосните зраци.

Променете го режимот за вклопување на слојот на Overlay и неговата Непроѕирност до 50%.

Create the Light Rays Layer

Чекор 2

Држете го копчето Option и кликнете-влечете ја маската на маската на слојот на текстура до слојот Light Rays за да ја дуплирате.

Duplicate the Layer Mask

Чекор 3

Откачете ја маската со кликање на иконата за врската помеѓу слојот и маските со сликички.

Изберете ја сликата на слојот и додадете четка за светлосни зраци од пакетот Light Lays. Потоа можете да притиснете Command-T за да влезете во Free Transform Mode и ротирање, промена на големината и искривување на зраците.

Free Transform Mode

3. Како да додадете текстура на Fizz

Чекор 1

Отворете ја сликата за текстура на Phineas F. и одете на Image> Calculations.

Променете ги двете вредности на каналот во Црвено, Blending to Overlay и резултатот на селекцијата. Кликнете ОК и одете на Уреди> Копирај.

Calculations Settings

Чекор 2

Вратете се на оригиналниот документ, одете на Уреди> Вметни, преименувајте го слојот во Top Fizz и променете ја вредноста на пополнување на 0%.

Ставете ја текстурата на врвот на документот и променувајте ја како што е потребно.

Add the Top Fizz Texture

Двоен-клик на слојот Top Fizz за да го примените следниот стил на слој:

Чекор 3

Додајте низа и ембос со овие поставки:

 • Големина: 2
 • Отстранете го полето Use Global Light
 • Агол: 122
 • Висина: 42
 • Сјајна контура: прстен
 • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија
 • Режим на осветлување: Линеарна светлина
  • Режим на сенка:
   • Непроѕирност: 35%
  Bevel and Emboss

  Чекор 4

  Додајте контура со овие поставки:

  • Контура: прстен - двојно
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија.
  Contour

  Чекор 5

  Намалување на непроѕирноста до 50%.

  Opacity Value

  Чекор 6

  Ставете ги сите слоеви освен слојот Background во група и именувајте го Background.

  Background Group

  4. Како да креирате текстуален слој со паметен објект

  Чекор 1

  Направете го текстот во All Caps користејќи го фонтот Lato Heavy. Поставете ја големината на 250 pt и Следење на 645.

  Create the Text

  Чекор 2

  Преименувајте го текстот слој во Text, кликнете со десното копче и изберете Convert to Smart Object.

  Convert to Smart Object

  5. Како да снимите едноставна акција за екструзија

  Чекор 1

  Отворете го панелот Actions, кликнете на иконата Create new set на дното на панелот, напишете Extrusion во полето Name и кликнете OK.

  New Action Set

  Чекор 2

  Кликнете на иконата Create new action на дното на панелот, напишете Action во полето Name и кликнете Record.

  Create New Action

  Чекор 3

  Притиснете Command-J за да го дуплирате текстот слој.

  Duplicate the Layer

  Чекор 4

  Притиснете Command-T за да влезете во режим на слободен трансформатор.

  Во полето Опции кликнете на иконата Одржување на соодносот Одржување помеѓу полињата W и H и поставете ги нивните вредности на 99.9%.

  Притиснете го копчето за враќање за да ги извршите промените. Треба да ги видите сите чекори запишани и додадени на акцијата што сте ја креирале.

  Scale Down

  Чекор 5

  Кликнете на иконата Стоп за снимање на дното на панелот Actions.

  Stop Recording

  6. Како да се создаде екструзија

  Чекор 1

  Кликнете на иконата Play selection на дното од панелот Actions десетпати за да креирате уште десет копии со трансформацијата.

  Create the Extrusion

  Чекор 2

  Изберете ги сите текстуални слоеви и одете во Layer> Arrange> Reverse. Ова ќе го постави последниот слој за копирање на дното и ќе го доведе оригиналот на врвот.

  Reverse Layer Order

  Чекор 3

  Деселектирајте ги првите и последните слоеви на текст и поставете го остатокот во група и наведете го Центарот.

  Center Group

  Чекор 4

  Преименувајте го горниот текстуален слој на Front и последниот на Back.

  Front and Back Layers

  Чекор 5

  Дуплирајте го предниот слој два пати.

  Duplicate Layers

  Чекор 6

  Повлечете го предниот слој врз сите слоеви во групата Центар.

  Move Layer

  7. Како да ги поставите предните текстуални слоеви

  Двоен клик на слојот Front copy 2 за да го примените следниот стил на слој:

  Чекор 1

  Додајте низа и ембос со овие поставки:

  • Стил: Мозочен удар
  • Длабочина: 300
  • Големина: 5
  • Отстранете го полето Use Global Ligh
  • Агол: -176
  • Висина: 21
  • Сјајна контура: гаусови
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија
  Bevel and Emboss

  Чекор 2

  Додајте контура со овие поставки:

  • Контура: Конус - асиметричен
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија.
  Contour

  Чекор 3

  Додајте удар со овие поставки:

  • Големина: 3
  • Позиција: Внатре
  • Пополнете тип: градиент
  • Стил: рефлектира
  • Креирајте го градиентот користејќи ги боите # 7e662e налево и # cfb765 со вредност за Локација околу 86%.
  Stroke

  Чекор 4

  Променете ја вредноста на пополнување на 0%.

  Change the Fill Value

  Чекор 5

  Конвертирај го слојот на Smart Object.

  Convert to a Smart Object

  Чекор 6

  Двоен-клик на слојот Front copy за да примените ефект на преклопување на шаблон со овие поставки:

  • Шаблон: 1.jpg (Отворете ја сликата од пакетот Метални безшевни текстури и одете на Уреди> Дефинирајте ја шаблонот за да ја додадете во дефиниција)
  • Скала: 50%
  Pattern Overlay

  Ова ќе го стимулира предниот дел од текстот.

  Styled Front

  8. Како да стил на истиснување

  Двоен-клик на предниот слој за да го примените следниов слој:

  Чекор 1

  Додајте низа и ембос со овие поставки:

  • Стил: Мозочен удар
  • Длабочина: 230
  • Големина: 5
  • Отстранете го полето Use Global Light
  • Агол: -90
  • Висина: 50
  • Сјајна контура: залив - длабоко
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија
  Bevel and Emboss

  Чекор 2

  Додајте контура со овие поставки:

  • Контура: Наклон на тркалање - Опаѓачки
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија.
  Contour

  Чекор 3

  Додајте удар со овие поставки:

  • Големина: 3
  • Позиција: Центар
  • Пополнете тип: градиент
  • Стил: Линеарна
  • Креирајте го градиентот користејќи ги боите # 7e662e налево и надесно и # d4c591 во средината.
  Stroke

  Чекор 4

  Променете ја вредноста на пополнетиот слој на 0%, кликнете со десното копче и кликнете Style Layer Style.

  Copy Layer Style

  Чекор 5

  Изберете ги другите слоеви во групата Центар, кликнете со десното копче на кое било од нив и изберете Paste Layer Style.

  Paste Layer Style

  9. Како да стилизирате назад слој

  Двоен-клик на слојот Назад текст за да го примените следниов стил на слој:

  Чекор 1

  Додајте низа и ембос со овие поставки:

  • Стил: Мозочен удар
  • Големина: 4
  • Отстранете го полето Use Global Light
  • Агол: -164
  • Висина: 53
  • Сјајна контура: гаусови
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија
  Bevel and Emboss

  Чекор 2

  Додајте контура со овие поставки:

  • Контура: Конус - асиметричен
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија.
  Contour

  Чекор 3

  Додајте удар со овие поставки:

  • Големина: 2
  • Позиција: Надворешна
  • Пополнете тип: градиент
  • Стил: рефлектира
  • Направете го градиент користејќи ги боите # 7e662e налево и надесно и # fdcb1c во средината.
  Stroke

  Чекор 4

  Променете ја вредноста на Пополнетиот слој на 0%.

  Change the Fill Value

  Чекор 5

  Двоен-клик на групата Центар за да го примените ефектот на Overlay Overlay со овие поставки:

  • Проверете ја кутијата
  • Режим на мешање: зачувување на бои
  • Стил: рефлектира
  • Користете го нацртот на сребрените 30 градиенти
  Gradient Overlay

  Ова ќе го заврши стилувањето на текстот.

  Styled Text

  10. Како да креирате едноставна текстура користејќи филтри

  Чекор 1

  Направете нов слој над сите слоеви, пополнете го со Црното, напишете ја Extrusion Texture и претворете го во Smart Object.

  Extrusion Texture

  Чекор 2

  Поставете ги боите на пределот и позадината на црно-бело, и одете на Filter> Render> Fibers.

  Променете ја вибрацијата на 20 и Силата на 5.

  Render Fibers

  Чекор 3

  Одете во Филтер> Замаглување> Заматено движење и променете го аголот на 90 и на растојанието до 25.

  Motion Blur

  Чекор 4

  Користете ја алатката Rectangular Marquee за да изберете случајна мала површина на текстурата.

  Create Selection

  Чекор 5

  Притиснете Command-J за да ја дуплирате избраната област во нов слој и да го скриете слојот Extrusion Texture.

  Duplicate the Layer

  11. Како да ја додадете текстурата за истиснување

  Чекор 1

  Поместете го дуплираниот слој на текстура на врвот на групата Центар, кликнете со десното копче и кликнете Create Knocking Mask.

  Create Clipping Mask

  Чекор 2

  Ставете ја исечената текстура на врвот на буквата што сакате да ја примените и притиснете ги копчињата Command-T за да ја трансформирате текстурата така што ќе се совпаѓа со делот што сакате да го покриете.

  Transform the Texture

  Чекор 3

  Можете да додадете маска и да користите круг врвот четка за да ги отстраните сите области што не ви се допаѓаат.

  Erase Unwanted Areas

  Чекор 4

  Откако ќе завршите, променете го Режимот за вклопување на текстура на Мека светлина.

  Blend Mode

  Чекор 5

  За делови со заоблени букви, можете да го користите режимот Warp за да ја прилагодите текстурата.

  Warp the Texture

  Чекор 6

  Покажете го слојот за текстура за екструзија, одберете нова област и повторете ги чекорите за да ја додадете текстурата на сите букви што ги имате.

  Откако ќе завршите, ставете ја групата Центар и нејзините текстура слоеви во друга група со име Центар + текстури.

  Add and Group the Textures

  12. Како да додадете Определување и текстура во боја

  Чекор 1

  Направете нов слој на врвот на сите слоеви во групата Центар + Текстури, именувајте го Определување и клипирајте го во групата Центар.

  Променете го Режимот на вклопување на слоеви на Линеарната светлина и неговата Непроѕирност до 30%.

  Поставете ја бојата на предната страна на # b5aa98 и користете мек круг врвот за четка за да насликате некои осветлувања низ светлите области на истиснување.

  Add Highlights

  Чекор 2

  Направете нов слој на врвот на слојот Front copy 2, напишете го High Stroke Highlights и променете го својот Blend Mode на живописно светло.

  Притиснете го слојот на ударот со удар на слојот Front layer 2 и додадете некои моменти на удар.

  Stroke Highlights

  Чекор 3

  Поставете ја од сината слика на врвот на слојот Front copy, променувајте ја големината колку што е потребно, преименувајте го слојот во Texture Color и менувајте го Blend Mode во Color.

  Командно кликнете на слојот Front copy за да креирате избор.

  Add the Color Texture

  Чекор 4

  Кликнете на иконата за маска за додавање слој.

  Add Layer Mask

  Чекор 5

  Ставете ги сите предни слоеви во група и наведете го Front.

  Front Group

  13. Како да додадете текстура преклопувања

  Чекор 1

  Ставете ја сликата grunge-background8 од пакетот Grunge-Backgrounds на врвот на групата Front, клипувајте го тоа, измешајте го Blend Mode на Soft Light и променувајте ја како што е потребно.

  Add a Grunge Texture

  Чекор 2

  Одете во Image> Adjustments> Hue / Saturation и промените ја вредноста на заситеноста на -100.

  HueSaturation

  Чекор 3

  Доколку сакате помала текстура, можете да креирате копии за да го покриете целиот текст, наместо да ја намалите текстурата.

  Scale Down

  Чекор 4

  Додајте текстура Ур чакал на врвот на слојот на гранџ-заднина8 и одете на Image> Adjustments> Levels.

  Променете ја вредноста на влезните нивоа на Сенките на 50 и вредноста на излезните нивоа на "Определување" до 150.

  Levels

  Чекор 5

  Свртете го слојот во групата Front, го менува својот Blend Mode на Soft Light и ја менува големината на текстурата за да ја покрие првата буква.

  Grunge Texture Overlays

  Чекор 6

  Дупликат за да ја додадете текстурата на секоја од преостанатите букви, а потоа ставете ја групата Front и нејзините слоеви на текстура во друга група и именувајте Front + Texture.

  Duplicate and Group the Textures

  14. Како да додадете одблеса на објектив

  Чекор 1

  Поставете ја сликата на Lens Flare 02 од 30-те Awsome Lens Flare пакет на врвот на сите слоеви и одете на Уреди> Трансформирај> Ротирај 90 ° во насока на стрелките на часовникот.

  Add the Lens Flare

  Чекор 2

  Двоен-клик на слајд-слој на леќата на објективот за да ја отвори својата оригинална датотека. Направете нов слој под слојот на одблесокот и пополнете го со црно.

  Add a Black Background

  Чекор 3

  Изберете двата слоја и притиснете Command-E за да ги споите, и да ја зачувате и затворите датотеката.

  Merge Layers

  Чекор 4

  Променете го Режимот на вкрстување на екранот на екранот и неговата Непроѕирност до 70%. Поставете го одблесокот на врвот на едно од буквите во центарот на текстот и променувајте го како што е потребно.

  Flare Layers Settings

  Чекор 5

  Одете во Image> Adjustments> Hue / Saturation, проверете го полето Colorize и променете го Hue на 180 и Saturation на 50.

  HueSaturation

  Чекор 6

  Одете во Image> Adjustments> Levels, и промените ја вредноста на Gamma на 0,61.

  Levels

  15. Како да додадете вода бразди

  Чекор 1

  Направете нов слој на врвот од блескавиот слој и наведете го Water Splash 01 и промените ја неговата вредност за полнење до 0%.

  Water Splash Layer

  Двоен-клик на слој Water Splash 01 за да го примените следниов слој:

  Чекор 2

  Додајте низа и ембос со овие поставки:

  • Големина: 3
  • Отстранете го полето Use Global Light
  • Агол: -48
  • Висина: 21
  • Сјајна контура: прстен
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија
  • Режим на осветлување: Линеарна светлина
   • Непроѕирност: 35%
  • Режим на сенка:
   • Непроѕирност: 20%
  Bevel and Emboss

  Чекор 3

  Додајте контура со овие поставки:

  • Контура: прстен - двојно
  • Проверете ја кутијата со Анти-привилегија.
  Contour

  Чекор 4

  Користете ги четката за четкички за бесплатна вода и Photoshop четките за четка и четките со четки за вода, за да додадете вода на прскање со писмото со одблесокот.

  За подобри резултати, додајте го секое прскање во посебен слој и копирајте го и залепете го стилот на слој за секоја копија.

  Add Water Splash Brushes

  Чекор 5

  Можете исто така да додадете некои прскања во позадина зад текстот.

  Add Water Splashes to the Background

  16. Како да направите глобални прилагодувања

  Чекор 1

  Поставете текстура Бетонски груба 5 на врвот на сите слоеви, преименувајте го слојот во Texture Overlay и промените го Blend Mode на Soft Light и Opacity на 10%.

  Add a Texture Overlay

  Чекор 2

  Додајте слој за прилагодување на Фото-филтер на врвот на сите слоеви и користете ги стандардните вредности.

  Photo Filter

  Чекор 3

  Зачувајте ја датотеката како слика, отворете ја сликата и одете на Image> Image Size за да ја смените големината на 1500 x 1063 px.

  Image Size

  Чекор 4

  Можете исто така да ја користите алатката за поправање за да ја контролирате конечната големина уште повеќе.

  Crop the Image

  Честитки! Ти си готов!

  Во ова упатство, ние создадовме едноставна позадина и слој на слој за паметни објекти. После тоа, ние снимивме акција за создавање на истиснување, и стилизиравме сите делови од текстот.

  Потоа, создадовме и додадовме повеќе текстури со преклопени текстури, одблесоци и прилагодувачки слоеви. Конечно, додадовме четкички за вода за да го завршите ефектот.

  Ве молиме слободно да ги оставите своите коментари, предлози и резултати подолу.

  Final Result
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Looking for something to help kick start your next project?
  Envato Market has a range of items for sale to help get you started.