7 days of PS Actions, graphics, templates & fonts - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Design & Illustration
  2. Typography

Типографија за 60 секунди: Што е кернинг, следење и водење?

Scroll to top
Read Time: 1 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Направете го вашиот текст извонредно! Научете како да го поправите проред на букви и повеќе во ова брзо видео.

Типографија за 60 секунди: Што е кернинг, следење и водење?

Дизајнерите се многу ориентирани кон деталите. Ја знаеме важноста на просторот во дизајнот, особено кога се работи за типографија. И можете да научите како да ги усогласат проредот на вашата работа со проучување на некои основни типографски термини.

Имате минута? Ги усовршувате овие термини со следење заедно со нашите брзи лекции! Дознај повеќе за кернерирањето, следењето и водењето во ова видео подолу.

Што е Кернинг?

Кернинг е и типографски термин и процес. Не се однесува само на растојанието меѓу две букви, туку исто така се дефинира како процес на прилагодување на овие простори рачно. Кернинг најдобро се користи при приспособување на логоа, наслови и типографски композиции.

What is Kerning - DefinitionWhat is Kerning - DefinitionWhat is Kerning - Definition

Што е Следење?

Исто така познат како "празно место", следењето се однесува на целокупното растојание на букви (а не само на два знака), овозможувајќи ви да ги подесите просторите во секој текст подеднакво.

What is Tracking - DefinitionWhat is Tracking - DefinitionWhat is Tracking - Definition

Што претставува водење?

Последно, но не и најмалку важно, за да додадете повеќе простор помеѓу редовите на став ќе треба да го прилагодите Водечкото. Зголемете го бројот за брз ефект на двојно растојание или за поголема читливост.

What is Leading - DefinitionWhat is Leading - DefinitionWhat is Leading - Definition

Дознај повеќе за типографијата

Почетокот на вашата кариера во дизајнот започнува со повеќе знаење. Дознајте од нашите експерти за да им помогнете да ги изградите своите вештини со текот на времето!

Добијте Неверојатни Дизајн ресурси

Сакате да креирате видеа како оваа? Преземете ги ресурсите користени во ова видео:

  • Сидро лого
  • Типичен Флаер на денот на Среќната мајка

Проверете ги овие упатства за да дознаете повеќе од нашите експерти:

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Design & Illustration tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.