Unlimited PS Actions, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
  1. Design & Illustration
  2. Adobe Photoshop

Фотошоп за 60 секунди: rgb наспроти cmyk

by
Read Time:2 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Научете суштински дизајн термини за помалку од една минута! Погледнете го краткото видео подолу.

Фотошоп за 60 секунди: RGB наспроти CMYK

Режимот на учење во боја е од суштинско значење за разбирањето на дизајнот. Во ова видео, ќе разговарам за главните разлики помеѓу RGB и CMYK, за што се залагаат и како да го смените режимот на бои во Adobe Photoshop.

Како да го смените режимот на боја во Photoshop

RGB и CMYK се и акроними за да се опише бојата. Овие бои се она што го гледаме на нашите екрани и на печатените дела.

CMYK

CMYK или цијан, магента, жолта и црна, доаѓаат од деновите на раните печатарски преси, каде боите се примениле во единечни, последователни слоеви кои потоа биле оставени да се исушат се додека печатот не завршил. Денес, се смета за стандарден дизајн, бидејќи сè уште се користи од професионални печатачи.

CMYK RGB comparisonCMYK RGB comparisonCMYK RGB comparison
Споредба на тоа како режимите RGB (1) и CMYK (2) влијаат на боите во вашата работа.

RGB 

RGB е црвено, зелено и сино. RGB се однесува на обоената светлина на нашите компјутерски монитори кои прикажуваат сè што гледаме. Со милиони бои на располагање, може да се постигне начин повеќе уметнички.

За да го смените режимот на боја во Photoshop од RGB до CMYK:

Прво, се спојуваат сите слоеви.

Потоа одете во Image> Mode и изберете CMYK. Зачувајте ја вашата датотека во формат со висока резолуција или разговарајте со вашиот печатач за повеќе помош.

CMYK Color ModeCMYK Color ModeCMYK Color Mode

Дознајте повеќе со нашите упатства!

Инспирирани да научат повеќе основни дизајн? Започнете со еден од нашите упатства! Продолжете да ги развивате своите вештини со текот на времето додека развивате неверојатно трпение.

Добијте Неверојатни Дизајн ресурси

Сакате да креирате видеа како ова? Преземете ги ресурсите користени во ова видео:

Проверете ги овие упатства за да дознаете повеќе од нашите експерти:

One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads