1. Design & Illustration
  2. Adobe Photoshop

Како да направите изгравирани пари за 60 секунди

by
Read Time:4 minsLanguages:
This post is part of a series called Learn Photoshop Actions.
How to Create a Colored Pencil Sketch Effect Action in Adobe Photoshop
How to Create a Fur Action Text Effect in Adobe Photoshop
This post is part of a series called Photo Effects.
How to Create a Colored Pencil Sketch Effect Action in Adobe Photoshop
How to Create a Sunburst Effect Action in Adobe Photoshop

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Final product imageFinal product imageFinal product image
What You'll Be Creating

Добредојдовте во нашата Фотошоп серија за 60 секунди, во којашто можете да научите нова вештина, карактеристика или техника на Photoshop за само една минута! 

Фотошоп за 60 секунди 

Претворете ги вашите фотографии во вистинска валута. Повторно создадете изглед на традиционалниот ефект на гравирање пари во Adobe Photoshop. Во ова кратко видео, ќе ви покажам како да креирате едноставен шаблон со помош на Line Tool (L), а потоа следете го со создавање Photoshop Action за да ги примените тие шаблони на вашиот предмет.

Разгледајте го неверојатниот избор на Engraving Photoshop Actions од GraphicRiver и Envato Elements за да го примените овој ефект на вашите фотографии за неколку секунди!

Како да направите акција на изгравирани пари

Започнете со шаблонот. Отворете нов голем документ од 2000x2000 пиксели. Користете ја алатката Line Tool (U) за да креирате линија на врвот на платното од 1 пиксел. Потоа одете во Filter> Distort> Wave и користете ги следните поставки за да креирате брз бран.

  • Број на генератори: 10
  • Бранова должина Мин / Макс: 199, 200
  • Амплитуда Мин / Макс: 5,6
  • Скала: 100%

Потоа притиснете Alt-Shift-Down Arrow за да создадете многу слоеви на бран што се движат надолу. Спојте ги сите слоеви на бранови заедно. Користете ја алатката Crop Tool (C) за да го исечете платното, така што ќе креирате една правоаголна кутија со идентични врвови на брановите од двете страни.

Create the Money Engraving Pattern in PhotoshopCreate the Money Engraving Pattern in PhotoshopCreate the Money Engraving Pattern in Photoshop

Дуплирајте го слојот на бранот пет пати. За секој слој, додадете дебела Stroke линија (1 пиксел поголема) со помош на Blending Options, пред да ги избришете сите стилови на слој. Потоа одете во Edit> Define Pattern за да го зачувате секој бран како посебен шаблон.

Add Thicker Strokes to Each Wave LayerAdd Thicker Strokes to Each Wave LayerAdd Thicker Strokes to Each Wave Layer

Отворете ја сликата. Еве јас ќе го користам овој Woman Portrait. Направете брза акциона група и акција за вашиот ефект. Притиснете го копчето Record кога ќе бидете подготвени да ги снимите следните чекори. Задржете го копчето Control-J за да ја дуплирате фотографијата пет пати.  За секој слој, одете во Image> Adjustments> Threshold. Започнете со ниско ниво за првиот слој, а потоа Зголемете го прагот за секој дупликат за најмалку 20 пиксели повеќе од последниот.

Apply Threshold to Your PhotoApply Threshold to Your PhotoApply Threshold to Your Photo

Применете пополнување на секој бран што сте го создале претходно на својот нов слој. Ротирајте неколку слоеви за да добиете разновидни бранови. На крај, одберете го вашиот прв слој и одете во Select > Color Range, менувајќи ја главната опција во Shadows.  Со избраните сенки, покажете ја видливоста на еден од слоевите бранови и притиснете го копчето Layer Mask за да создадете совршена маска. Направете го ова за секој слој пред да ги избришете праговите.

Не заборавајте да го притиснете копчето Stop во палетата Actions за да ја зачувате оваа акција за наредните фотографии.

Create the Engraving MaskCreate the Engraving MaskCreate the Engraving Mask

Еве го крајниот ефект.

Money Engraving Effect Black and WhiteMoney Engraving Effect Black and WhiteMoney Engraving Effect Black and White

Слободно можете да додадете нијанса на зелена боја за повеќе варијации на бои. 

Money Engraving Photo Effect Photoshop TutorialMoney Engraving Photo Effect Photoshop TutorialMoney Engraving Photo Effect Photoshop Tutorial

5 фотошоп акции за гравирање

Немате време? Применете ефект на гравирање пари за вашите фотографии со избирање на една од неверојатните акции на Photoshop достапни на GraphicRiver. И погледнете неколку од нашите омилени подолу! 

Комплет акции за гравирање

Направете одличен ефект на изгравирани пари за помалку време со овој корисен пакет акции. Овој пакет вклучува седум неверојатни акции кои имаат различни нивоа на детали за вашите фотографии. Додајте извонредни ефекти на бои и многу повеќе со ова преземање!

Engrave Photoshop Actions Kit Engrave Photoshop Actions Kit Engrave Photoshop Actions Kit

Фотошоп акција за гравирање пари 

Одлична за секој облик на капак или експериментална фотографија, ова дејство ви овозможува брзо да креирате брановиден гравиран ефект! Едноставно кликнете на копчето Play на палетата со акции за да уживате во вашиот ефект во неколку кратки кликнувања!

Money Engrave Photoshop Action Money Engrave Photoshop Action Money Engrave Photoshop Action

Фотошоп акција

За поголема разновидност во видовите на линии што сакате да ги постигнете, погледнете ја оваа прекрасна акција на Photoshop. Оваа акција е развиена за поддршка на повеќе верзии на Photoshop, па тестирајте ја на вашите фотографии, без оглед на вашата верзија на софтверот.

Engraving Lines Photoshop Action Engraving Lines Photoshop Action Engraving Lines Photoshop Action

Фотошоп акција

Трансформирајте ја секоја слика со само еден клик! Додајте убави тонови за вашиот ефект или задржете ги оригиналните бои од фотографијата за повеќе опции. Овој акционен пакет содржи три професионални активности со различни нивоа на тежина. Изберете лесни, средни и тешки за да одговарате на вашиот уникатен стил.

Engraver Photoshop Action Engraver Photoshop Action Engraver Photoshop Action

Акција на гравирање

Вратете се назад во времето со оваа исклучителна акција на Photoshop. Оваа акција создава неверојатен ефект на гравирање пари што ја прави вистинската работа! Уживајте во акција со три нивоа на длабочина за да го добиете нивото на детали што ги посакувате.

Engraving Lines ActionEngraving Lines ActionEngraving Lines Action

60 секунди ?!

Ова е дел од серијата кратки видео-упатства на Envato Tuts +, во кои воведовме голем број на теми, сите во 60 секунди - сосема доволно за да го надразните вашиот апетит. Пишете ни во коментар што мислите за ова видео и за тоа што друго би сакале да ви објасниме во 60 секунди!

One subscription.
Unlimited Downloads.
Get unlimited downloads